NOS Nieuws

Terreuraanslagen zetten resultaten Air France-KLM onder druk

De terreuraanslagen in Europa zorgen voor slechtere resultaten en vooruitzichten voor de luchtvaartmaatschappijen. De omzet van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM daalde met meer dan vijf procent in het tweede kwartaal, de periode april tot en met juni, waarbij lopende het kwartaal de situatie verslechterde.

Door de zware concurrentie en overcapaciteit in de luchtvaart staat er druk op de prijzen van vliegtickets en dus op de inkomsten. Ook de wisselkoersen werkten in het nadeel. Een meevaller waren de lagere brandstofkosten. Uiteindelijk bleef er een nettowinst over van 41 miljoen euro, tegen een verlies van 79 miljoen euro vorig jaar.

KLM deed het beter dan Air France. Het brutoresultaat van KLM steeg met 121 miljoen naar 341 miljoen euro, dat van Air France met 49 miljoen naar 382 miljoen. Ook de winstmarges bij KLM liggen hoger.

Waarom doet KLM het beter dan Air France?

Angst

De aanslagen van de voorbije weken zitten dan nog wel niet in de cijfers, maar zorgen voor onrust en een klimaat waarbij reizigers minder vaak voor Frankrijk als bestemming zullen kiezen. Vooral reizigers uit Azië laten het afweten. De vooruitzichten zijn dan ook niet gunstig.

Vorige week kwamen ook het Duitse Lufthansa en de prijsvechters Ryanair en EasyJet met omzet- en winstwaarschuwingen. Terroristische aanslagen en het Britse referendum zorgen voor economische en politieke onzekerheid en angst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl