NOS NieuwsAangepast

Clinton schrijft historie als eerste vrouwelijke presidentskandidaat

Emotionele reacties op officiële benoeming Hillary

De Democratische conventie heeft formeel Hillary Clinton genomineerd als de presidentskandidaat namens de Democratische partij. Daarmee schreef zij historie als eerste vrouwelijke genomineerde van een grote politieke partij.

De vroegere First Lady en oud-minister van Buitenlandse Zaken kreeg op de conventie in Philadelphia meer dan de benodigde 2383 stemmen en daarmee mag zij het in november opnemen tegen de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Met de stemmen uit South Dakota overschreed Clinton de magische grens.

Hillary Clinton was zelf niet aanwezig, maar in een videoboodschap bedankte ze haar partijgenoten. "Ongelofelijk dat we zojuist de grootste barst in het glazen plafond hebben veroorzaakt", sprak ze.

'We hebben de grootste barst ooit in het glazen plafond geslagen'

Donderdag zal ze de nominatie officieel accepteren. Op Twitter zette ze een foto met daarbij de tekst: history. Als ze wordt gekozen, is Clinton de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten.

Clintons voormalige rivaal Bernie Sanders vroeg na de telling om Clinton meteen te benoemen en de officiële procedure niet af te wachten. De voorzitter zei dat dit voorstel van Sanders de eenheid in de partij benadrukt en vroeg of de aanwezigen Clinton door handopsteking wilden nomineren. Bij de ja's volgde er een luid gejuich, waarmee Clinton officieel werd genomineerd.

Na de nominatie van Clinton verlieten sommige aanhangers van Sanders boos het gebouw waar de conventie wordt gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl