1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

'Hoorzitting in Kamer met Turkse organisaties'

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut wil dat de Kamer een hoorzitting houdt met Turkse organisaties in Nederland. Daarin moet duidelijk worden welke financiële banden die organisaties hebben met Turkije, zei ze vanavond in Nieuwsuur, waar het ging over de spanningen tussen Turken in Nederland.

Karabulut wil dat de Nederlandse regering stopt met het samenwerken en ondersteunen van organisaties die financieel en organisatorisch worden gesteund door Turkije. Ze benadrukt dat iedereen in Nederland gelijke rechten heeft en dat het niet kan dat Turkse organisaties hier een verlengstuk zijn van de Turkse politiek en ook nog gesteund worden door de Nederlandse overheid. Van de organisatie Diyanet is volgens haar al duidelijk dat die gefinancierd wordt vanuit Turkije.

Scheiding kerk en staat

Ze wil na het reces zo snel mogelijk een rondetafelgesprek met de Turkse organisaties, om zicht te krijgen op hun (financiële) banden en te horen wat hun bijdrage is aan de Nederlandse samenleving. Een onderzoek naar de banden is vorig jaar al aangevraagd, maar dat staat pas gepland voor na Kerstmis. Dat duurt de SP te lang.  Of er in de Kamer steun is voor het voorstel is nog niet bekend.

Ook VVD-Kamerlid Malik Azmani benadrukte in Nieuwsuur dat kerk en staat gescheiden moeten blijven en dat Turken in Nederland die norm in ere moeten houden. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl