De 44-jarige Sharmila begon met vasten om te protesteren tegen Indiase overheid
NOS Nieuws

Na zestien jaar hongerstaking gaat Irom Sharmila weer eten

In 2000, nadat tien burgers in Manipur waren gedood door Indiase militairen, begon de 44-jarige Irom Sharmila met een hongerstaking. Ze protesteerde daarmee tegen wetten die het legaal maakten dat het leger zomaar huizen binnen mocht gaan en zonder waarschuwing mocht schieten.

Sharmila bleef in leven omdat ze al die tijd onder dwang werd gevoed. Nu, na zestien jaar, stopt ze, terwijl de wetten waar ze tegen protesteert nog op veel plekken gelden. "Op 9 augustus begint ze weer met eten", vertelde een medewerker van de vrouw vandaag.

Iron Lady

Sharmila, die ook wel de Iron Lady of Manipur wordt genoemd, bracht de laatste jaren door in een ziekenhuis waar ze werd bewaakt door justitiemedewerkers. "Ze gaat haar strategie aanpassen", zegt haar medewerker. "Maar ze gaat verder met vechten tegen de Armed Forces Special Powers Act."

Sharmila, die zelf ook met de pers sprak, zei dat ze de politiek in gaat om mee te doen aan de lokale verkiezingen in Imphal, de hoofdstad van Manipur.

Protesten in Kashmir

Sharmila's besluit komt op een moment waarop de Indiase overheid zijn troepen heeft gevraagd terughoudend op te treden tegen demonstranten in Kashmir. Daar vielen 46 doden en meer dan 5000 gewonden sinds er op 8 juli protesten uitbraken toen een commandant van de separatisten in Kashmir werd doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl