Kazuki Yazawa op de Olympische Spelen van 2012 in Londen
NOS Sport

Japanse priester gaat voor kanogoud op Spelen

De ene olympische sporter bereidt zich net iets anders voor op de Spelen dan de andere. Zo staat de Japanse kanoër Kazuki Yazawa elke morgen voor dag en dauw op. Niet om te trainen, maar om te bidden en mediteren in de eeuwenoude Zenkoji Daikanjin-tempel als aankomend priester.

Wanneer hij niet het sobere leven van een boeddhistische priester leidt, traint de 27-jarige Yazawa voor Rio. Elke dag om drie uur in de middag, als hij klaar is met zijn rituelen, verruilt Yazawa zijn lange zwarte gewaad voor een sportoutfit en reist hij af naar de nabijgelegen Saigawa-rivier om te oefenen voor de olympische kanoslalom.

Stabielere baan

De Japanner kanoot al zijn hele leven en nam eerder deel aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking en 2012 in Londen. Vlak na dat laatstgenoemde toernooi, waar hij als negende eindigde in de K1, kon hij geen sponsoren vinden en voelde hij zich gedwongen op zoek te gaan naar een stabielere baan. In 2013 vond Yawaza zijn roeping in het priesterschap bij een boeddhistische tempel in Nagano en stopte hij met internationale kanocompetities.

"Het priesterschap is het belangrijkste in mijn leven", zegt Yazawa. "Het kanoën doe ik er in mijn vrije tijd bij." Hoewel kanoën dus bijzaak is, werd Yazawa in 2015 Japans kampioen en was hij plots een gegadigde voor Rio. "Verschillende elementen kwamen samen, waardoor ik naar de Spelen kon. Daar ben ik ongelooflijk blij om", zegt hij.

Yazawa traint zes keer per week zo'n anderhalf uur per dag; minder dan de helft van wat hij vier jaar terug deed in voorbereiding op de Spelen. Dat weerhoudt hem er niet van te dromen van olympisch goud. "Voor de andere Spelen waar ik aan deel heb genomen was ik erg nerveus. Toen had ik enkel het kanoën in mijn leven en moest ik per se resultaten boeken. Nu ben ik meer op mijn gemak."

Support

De andere priesters in de tempel staan achter Yawaza en steunen hem waar mogelijk. "Als hij wint, zal dat ongelooflijk belangrijk voor hem zijn", zegt Kansho Kayaki, de plaatsvervangend hoogpriester van de tempel in Nagano. "Ongeacht het resultaat, hopen we dat hij gezond blijft en veilig terugkeert bij ons."

Of hij nou wint of verliest, voor Yazawa wordt het hoe dan ook een bijzondere ervaring in Brazilië. "Ik volg mijn pad als priester en hoop van de Spelen te kunnen genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl