Een detail van de schets V&A Museum

Krabbels in een schetsboekje uit 1493 blijken opnieuw te bewijzen dat Leonardo da Vinci zijn tijd honderden jaren vooruit was. Aantekeningen die een kunsthistoricus ooit afdeed als "irrelevante notities en diagrammen in rood krijt" blijken experimenten in wrijvingskunde, de tribologie. 

Professor Ian Hutchings ontdekte de aantekeningen in een notitieboekje van 9 bij 6 centimeter uit de collectie van het Victoria and Albert Museum in Londen. Op een bladzijde die vooral was bestudeerd vanwege een vrouwentronie bleek ook een schets te staan van een natuurkundig experiment. 

Op de schets is een rij blokken te zien die door een gewicht aan een katrol worden getrokken. Volgens Hutchings lijkt de opstelling sprekend op een experiment dat tegenwoordig wordt gebruikt om wrijvingskunde inzichtelijk te maken. 

Uitvindingen

Hutchings deed eerder al uitgebreid onderzoek naar Da Vinci's ontdekkingen op dit gebied. Volgens hem bewijst dit dat Da Vinci zeker 20 jaar heeft geëxperimenteerd met wrijvingskunde, waarschijnlijk om zijn beroemde uitvindingen als tanks en helikopters beter te kunnen laten functioneren. 

"Deze schetsen waren ongetwijfeld gebaseerd op experimenten, waarschijnlijk met gesmeerde oppervlakten. Zijn begrip van wrijving was veel genuanceerder dan velen dachten."

Omdat Da Vinci zijn bevindingen niet publiceerde, duurde het nog enkele eeuwen voordat de wetenschap wetten voor wrijving opstelde. De Fransman Guillaume Amontons geldt daarom als de vader daarvan. 

STER reclame