De ministers van Vietnam, China, Singapore en de Filipijnen schudden handen op de ASEAN-top
NOS Nieuws

Azië-top brandt vingers niet aan Zuid-Chinese Zee

De top van Zuidoost-Aziatische landen is afgesloten met een gezamenlijke verklaring zonder verwijzing naar de uitspraak van het Hof van Arbitrage over de Zuid-Chinese Zee. Tot tevredenheid van de Chinese delegatie bleef de uitspraak, die ongunstig uitpakte voor China, onvermeld.

China heeft met een aantal andere Aziatische landen al jaren conflicten over het eigendom van eilanden, riffen en wateren in de Zuid-Chinese Zee. Over een zo'n conflict, met de Filipijnen, deed het Hof in Den Haag vorige maand uitspraak. De claim van China werd afgewezen. Peking erkent de uitspraak echter niet.

Het onderwerp was de afgelopen dagen een van de belangrijkste gesprekspunten op de ASEAN-top in Laos. Tien landen waren daar aanwezig, waaronder China maar ook 'rivalen' als de Filipijnen, Vietnam en Maleisië.

Bondgenoot Cambodja

In de slotverklaring wordt de kwestie wel genoemd, maar slechts in algemene termen. De ASEAN-landen blijven "bezorgd over recente ontwikkelingen in het gebied die de spanningen hebben doen oplopen en de vrede, veiligheid en stabiliteit ondermijnen", schrijven ze. De naam van China valt niet.

Volgens diplomaten wilden onder meer de Filipijnen wel een verwijzing naar de uitspraak van het Hof van Arbitrage, maar lieten ze die eis vallen toen bleek dat bondgenoten van China ertegen waren. Vooral Cambodja lag dwars.

Na afloop bedankte de Chinese minister Wang zijn Cambodjaanse collega publiekelijk voor de steun. Volgens Wang nam de Cambodjaanse delegatie het juiste standpunt in door te pleiten voor bilateraal overleg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl