B'Tselem
NOS Nieuws

Schietende militair Israël: ik dacht dat ik levens redde

De Israëlische militair die in maart een gewonde Palestijn doodschoot, zegt dat hij probeerde levens te redden. De 20-jarige sergeant Elor Azaria sprak gisteren voor het eerst voor de krijgsraad over het incident.

Azaria was op 15 maart betrokken bij een incident in Hebron, waarbij twee Palestijnse aanvallers met messen probeerden in te stekken op Israëlische militairen. Eén aanvaller werd daarbij direct gedood, de tweede werd neergeschoten en lag gewond op straat.

Een mensenrechtenorganisatie filmde hoe Azaria op de gewonde man afliep en hem doodschoot.

Het moment waarop de Palestijn wordt doodgeschoten

Azaria zei voor de militaire rechtbank dat hij kort ervoor was gewaarschuwd dat een grote aanval ophanden was. Hij was er daarom van overtuigd dat de Palestijn explosieven bij zich had die de man nog tot ontploffing kon brengen.

"Ik bleef op een afstand van 7 tot 10 meter staan omdat ik meende dat ik niet dichterbij moest komen. Ik schoot één kogel af. Ik neutraliseerde het gevaar. Ik was ervan overtuigd dat ik levens redde."

Azaria zei dat het hem verbaasde dat anderen zo laks omgingen met de gewonde aanvaller. "Mensen kwamen dichterbij, stonden pal naast hem, ondanks alle waarschuwingen dat ze moesten oppassen", zei hij. "Hij zou kunnen opstaan, zijn mes pakken en insteken op de mensen naast hem. Of hij zou op een knop kunnen drukken en veel slachtoffers veroorzaken."

"Twee seconden voordat ik schoot twijfelde ik nog even. Maar toen realiseerde ik me dat ik geen keus had. Daarom schoot ik een kogel in zijn hoofd."

Geen wraak

In het verhoor ontkende Azaria dat hij gezegd had dat hij wraak wilde nemen en dat de aanvaller "het verdiend had". "Als ik zoiets gezegd heb, heeft men het verkeerd begrepen."

Hij voegde eraan toe dat hij zich verraden voelt door zijn superieuren. "Dit was de eerste keer dat ik op iemand schoot. Maar zij wilden me niet begrijpen. Ze vielen me af en vernederden me publiekelijk."

Volgens Azaria hadden zijn superieuren een zondebok nodig toen ze merkten dat het incident was opgenomen. Dat filmpje noemt hij "vooringenomen". Vandaag begint het kruisverhoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl