1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Drukte om laatste guldenbiljetten om te ruilen voor euro's

Het was de afgelopen dagen veel drukker dan normaal bij De Nederlandsche Bank. Veel mensen komen guldens omruilen voor euro's. Vandaag is de laatste dag dat dat kan voor de 100-guldenbiljetten met Michiel de Ruyter erop.

Door het nieuws over de laatste inleverdag van het 100-guldenbiljet hebben veel mensen besloten om hun andere oude guldens in te leveren.

"Door het bericht over de De Ruyter-briefjes denken mensen aan de guldens die ze nog op zolder hebben liggen en komen ze die naar ons toebrengen", zegt Rob Ruizendaal van De Nederlandsche Bank. Volgens hem zijn er zeker twee keer zoveel mensen als normaal die geld inleveren.

De meeste andere biljetten vervallen pas in 2032, zoals bijvoorbeeld de 100-guldenbiljetten met de snip of de steenuil. DNB hanteert namelijk een omruilperiode van dertig jaar vanaf het moment dat het biljet niet meer in omloop werd gebracht. Voor De Ruyter was dat 23 juli 1986. Omdat 23 juli dit jaar op een zaterdag viel, werd de termijn twee dagen verlengd.

Veel briefjes worden nooit ingeleverd. "Er zijn er 3 miljoen in omloop van 100 gulden, maar daar zitten ook de Snip en de Steenuil bij. Hoeveel De Ruyter-biljetten er nog zijn weten we niet", aldus Ruizendaal.

NOS
Dit briefje is vanaf morgen niet meer in te ruilen.

Hij verwacht dat lang niet alle briefjes terugkomen. Ruizendaal: "Alles wat nu terugkomt, is meestal toevallig teruggevonden. Een deel is in verbrandingsovens terechtgekomen, in kleding weggegooid, onder de grond verstopt en vergeten."

Wie 100 gulden inlevert, krijgt daar 45,38 euro voor terug. Sommige biljetten kunnen meer waard zijn bij een verzamelaar, maar dan moet het biljet in goede staat zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl