NOS NieuwsAangepast

Caro Emerald wint Popprijs 2010

Op popfestival Noorderslag in Groningen is de Popprijs 2010 uitgereikt aan Caro Emerald. Elk jaar gaat de prijs naar de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Nooit eerder kwam de jury zo snel tot een unanieme beslissing. Jury-voorzitter Hans Kosterman prees Caro Emerald voor haar oorspronkelijke, knap gemaakte, herkenbare muziek. Hij noemde haar 'een fenomeen met internationale allure, zoals de jury die in de 25 jaar dat de Popprijs wordt uitgereikt zelden heeft meegemaakt."

Emerald kreeg van de jury een beeld, een geldprijs van 10.000 euro en van het publiek de traditionele bierdouche. Eerder vanavond kreeg ze al de Mega Award uitgereikt, de prijs voor de populairste Nederlandse artiest uit de Mega Top 50. Luisteraars van radio 3FM kozen de zangeres tot winnares.

Hoogtepunten

2010 is een jaar van hoogtepunten voor Caroline Esmeralda van der Leeuw, zoals Caro Emerald eigenlijk heet. Haar succes begint in 2009 met het op het jaren vijftig geënte nummer 'Back It Up'. Haar volgende single 'A Night Like This' wordt een nog grotere hit.

Begin februari 2010 komt haar debuutalbum 'Deleted Scenes From The Cutting Room Floor' vanuit het niets binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Haar aanstekelijke dansmuziek in de stijl van de jaren veertig en vijftig, gecombineerd met een hedendaagse beat, doet het ook goed in het buitenland. Het album verschijnt in Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden.

'Deleted Scenes From The Cutting Room Floor' wordt in Nederland het best verkochte album van 2010. In augustus staat het debuutalbum al 27 weken op de eerste plaats in de albumlijst. Daarmee verbreekt Emerald het record uit 1983 van Michael Jackson en zijn album Thriller. Haar album wordt vier keer platina: dat betekent 200.000 verkochte exemplaren.

Edison

Haar succes is niet te stuiten. Caro Emerald speelt voor uitverkochte zalen in het clubcircuit en ze staat op Concert at Sea, Pinkpop en kleinere festivals. Ze wint de 3FM Serious Talent Award 2010 en voor haar single 'Back It Up' krijgt ze de Schaal van Rigter, omdat het nummer in 2009 de meest gedraaide Nederlandse single is op radio 3 FM. Martini kiest 'A Night Like This' voor een nieuwe reclamecampagne, waarin Emerald ook kort figureert. In 2010 komen twee nieuwe singles van haar album uit: 'That Man' en 'Stuck'.

Op 3 oktober wint Emerald voor haar debuutalbum een Edison in de categorie Beste Vrouwelijke Artiest. "De muzikale charme van Emerald verovert pogoënde Pinkpop-bezoekers en sophisticated jazzliefhebbers. Ons land heeft er in een klap een wereldster bij", meent de jury.

Verder krijgt ze een EBBA, een Europese aanmoedigingsprijs voor debuterende popartiesten die ook buiten hun eigen land succesvol zijn. In december treedt Emerald drie keer op in een uitverkochte Heineken Music Hall.

Net als Kyteman, de winnaar van de Popprijs van vorig jaar, beleefde Caro Emerald haar doorbraak op Noorderslag. Zij speelde vorig jaar in een kleine zaal op het popfestival.

De Popprijs is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Buma Cultuur met steun van SENA Performers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl