ANP
NOS Nieuws

Groen licht voor samengaan Ahold en Delhaize

De Amerikaanse markttoezichthouder Federal Trade Commission (FTC) heeft toestemming gegeven voor het samengaan van supermarktconcerns Ahold en Delhaize. Daarmee staat niets de overname van het Belgische Delhaize door Ahold meer in de weg.

Ahold en Delhaize moesten van de FTC 86 winkels verkopen in de VS omdat het concern anders te machtig zou worden. Die deal is nu rond en goedgekeurd door de FTC.

Het nieuwe aandeel Ahold Delhaize is vanaf maandag verhandelbaar op de beurzen in Amsterdam en Brussel, maakte het concern eerder al bekend.

Besparingen

Eerder gaf ook de Belgische kartelwaakhond al toestemming voor de fusie. En ook de aandeelhouders van beide concerns stemden eerder al in met de nieuwe combinatie. De ondernemingen denken met het samengaan veel geld te besparen, onder meer op inkoop- en overheadkosten. Over drie jaar zou de fusie al 500 miljoen euro aan kostenbesparingen moeten opleveren.

De twee bedrijven maakten hun plannen vorig jaar juni bekend en spraken daarbij over een fusie, maar het lijkt meer op een overname. In de nieuwe samenstelling komt 61 procent van de aandelen in handen van aandeelhouders van Ahold en 39 procent in handen van Delhaize-aandeelhouders.

Vierde van Europa

Ahold en Delhaize vormen samen een supermarktgigant met ruim 6500 winkels met zo'n 375.000 medewerkers. Samen behaalden ze in 2015 een omzet van 62 miljard euro. De winkels van Ahold en Delhaize trekken wekelijks zo'n 50 miljoen klanten.

Verreweg de meeste omzet komt uit de Verenigde Staten. Binnen Europa wordt de combi het vierde supermarktconcern, na het Franse Carrefour, het Duitse Lidl en het Engelse Tesco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl