Leslie Van Houten tijdens een hoorzitting in 2002
NOS Nieuws

Volgeling van Charles Manson blijft vastzitten

De gouverneur van Californië heeft de vrijlating van een volgeling van Charles Manson afgewezen. Een gevangeniscommissie had Leslie Van Houten voorgedragen voor voorwaardelijke vrijlating, maar de gouverneur vindt dat Van Houten nog steeds een gevaar is voor de samenleving.

Van Houten was de jongste aanhanger van de beruchte sekteleider Charles Manson. Ze was 19 jaar toen ze in 1969 meedeed aan een moordpartij in opdracht van hem.

La Bianca-moorden

Van Houten was er niet bij toen leden van de Manson Family de zwangere actrice Sharon Tate en vier anderen vermoordden, maar wel bij de moord op zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw Rosemary.

Tijdens een hoorzitting dit voorjaar beschreef Van Houten dat ze Rosemary La Bianca vasthield terwijl een ander op haar instak. Later stak ze zelf ook op de vrouw in.

Doodstraf

Na de moorden werden Manson, Van Houten en drie andere sekteleden opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf. Die straf werd later omgezet in een gevangenisstraf. Een van de sekteleden is inmiddels overleden in de cel, de andere vier zitten nog vast.

Het was de 21ste keer dat Van Houten vroeg om voorwaardelijke vrijlating. Haar advocaat is van plan om in beroep te gaan. Als dat ook niet lukt, kan Van Houten over een jaar weer een nieuwe aanvraag indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl