Chris Froome en Wout Poels gaan gezamenlijk over de finish in Saint-Gervais
NOS Wielrennen

En weer loodst Poels de gele trui van Froome binnen

Hoe zou het in de negentiende etappe met Chris Froome zijn gelopen als Wout Poels er niet was geweest? De Britse geletruidrager ging in de finale onderuit, maar werd - niet voor het eerst in deze Tour - over de finish geloodst door de Nederlandse meesterknecht.

Veel renners kwakten in de slotfase van de etappe tegen het asfalt. Maar waar de gevallen Bauke Mollema helemaal alleen was en er niet in slaagde de aansluiting te vinden, had Froome de beschikking over zijn ijzersterke ploeggenoten. De Sky-kopman kreeg na zijn val de fiets van Geraint Thomas en werd vervolgens door Poels naar de eindstreep gebracht.

Froome bedankt Poels en zijn andere ploeggenoten

"Ironisch genoeg wilde ik voorin zitten om uit de problemen te blijven", sprak Froome. "Ik denk dat ik een witte lijn raakte en slipte met mijn voorwiel. Maar ik heb geluk gehad. Ik heb wat schaafwonden en heb mijn knie gestoten, maar het is niet ernstig."

De Brit, die aan de vooravond staat van zijn derde Tourzege, was zijn ploeggenoten dankbaar. "Ik ben heel blij dat Geraint mij zijn fiets gaf. En natuurlijk was het fijn dat ik tot aan de finish ploegmaats bij me had. Vooral Wout, maar de andere jongens ook. Het was een mooie teamprestatie."

Poels: blessure Froome valt wel mee denk ik

Volgens Poels stond Froome na zijn valpartij op het randje van knakken. "Ik denk niet dat hij veel over had. Dan is het een beetje kijken hoe je hem vervolgens probeert naar binnen te loodsen. Ik stond ervan te kijken hoe lang hij erbij bleef. Hij heeft alleen die laatste kilometer wat secondes verloren."

Hoe werkt dat eigenlijk, het binnenloodsen van de geletruidrager? "Ik praat niet zoveel met hem", legt Poels uit. "Je moet altijd proberen een goed tempo aan te houden. Dat het niet te hard voor hem gaat en ook niet te langzaam, zodat hij niet al te veel tijd verliest. Je moet het een beetje aanvoelen."

Zaterdag staat er nog één zware bergetappe op het programma. "Het wordt heel zwaar", verwacht Froome. "Ik zal een beetje gevoelig en stijf zijn na vandaag. Maar hopelijk slepen mijn ploegmaats me weer door de etappe heen."

Als dat gebeurt, staat Froome zondag met de gele trui om zijn schouders in Parijs. En is het podium dankzij Wout Poels misschien toch ook wel een beetje Nederlands getint.

Ook Froome onderuit, krijgt meteen nieuwe fiets

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl