ANP
NOS Nieuws

Verdachte langer vrij door fout met dna-profiel

Door het verkeerd invoeren van een getal in een dna-profiel heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een dna-match gemist in een zedenzaak in Leeuwarden. Daardoor kon een verdachte 22 dagen op vrije voeten blijven.

Een dna-profiel bestaat in het algemeen uit dertig getallen. Eén daarvan was per ongeluk onjuist ingevoerd in de dna-databank voor strafzaken. Daardoor werd er geen match gevonden.

De zaak kwam aan het licht toen de politie vroeg het verkregen dna-profiel een op een te vergelijken met het dna-profiel van een verdachte in die zaak. Dit leverde wel een match op, waardoor de onjuiste invoer aan het licht kwam.

Menselijke handelingen

Het NFI heeft de politie en het OM hierover direct geïnformeerd en wil in een persoonlijk gesprek de direct betrokkenen excuses aanbieden. De verdachte, een 29-jarige man uit Leeuwarden, is alsnog aangehouden.

Na het incident heeft het NFI een interne controle uitgevoerd waarin alle dna-profielen van hetzelfde type zijn gecontroleerd. Er kwamen geen nieuwe fouten aan het licht.

Het NFI werkt momenteel aan de implementatie en integratie van verschillende soorten software die ondersteunen bij het interpreteren van dna-profielen. Het aantal menselijke handelingen wordt hierdoor verminderd waardoor de kans op dergelijke administratieve fouten in de toekomst afneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl