Sam Allardyce
NOS Voetbal

Bullebak Allardyce zal Engeland weer Engels laten voetballen

Engelse media wisten het al dagen, maar nu heeft de Engelse voetbalbond het nieuws bevestigd: Sam Allardyce is de opvolger van Roy Hodgson als bondscoach van Engeland. De 61-jarige trainer, die Sunderland het afgelopen seizoen behoedde voor degradatie, moet de Engelsen naar het WK in Rusland leiden.

Wie is Allardyce?

Sam Allardyce wordt gezien als een van de laatste propagandisten van de lange bal. Een ouderwetse bullebak bovendien, die met grote regelmaat de schuld van een nederlaag bij de arbitrage legt. Toch geldt Allardyce in Engeland als een grote meneer. Al is het maar omdat hij een van de zeer weinige Engelse trainers is die al jaren het hoofd boven water houdt in de Premier League.

Er zijn verschillende manieren om Big Sam boos te krijgen, maar echt woedend wordt hij als je hem een kick-and-rush-trainer noemt. Louis van Gaal weet er alles van.

Big Sam vindt zichzelf juist een heel moderne trainer. Een coach die al vroeg de wetenschap, statistiek, gezondheidsleer en yoga omarmde. In februari 2015 zei hij als trainer van West Ham United: "Ik denk niet dat er een trainer is die geavanceerder is dan ik."

Sam Allardyce over tactiek van Gaal

Zijn voetbalvisie wordt 'the percentage game' genoemd. Waar dat op neerkomt? Simpel gezegd: 1, de bal moet zo snel mogelijk in de zestien meter van de tegenstander; 2, opbouwen is zinloos; 3, als de bal in de buurt van het vijandelijke doel is moeten minimaal vijf spelers in het strafschopgebied zijn om in de rebound nogmaals het doel onder vuur te kunnen nemen.

Het verschil met kick-and-rush? Zegt u het maar.

Sam Allardyce wordt met zijn collega Tony Pulis van West Bromwich Albion (rechts) gezien als de pleitbezorgers van het 'moderne kick-and-rush'.

Buiten Engeland wordt vaak schamper gedaan over zijn spelopvatting. In eigen land heeft hij een uitstekende reputatie. Allardyce, in zijn tijd als speler bij onder andere Bolton Wanderers, Sunderland en West Bromwich Albion een behoorlijke mandekker met een imposante snor, begon zijn loopbaan als trainer bij het Ierse Limerick FC. Hij promoveerde met Notts County naar het derde niveau in Engeland en hij leidde Bolton Wanderers naar de Premier League.

In dertien seizoenen op het hoogste niveau degradeerde hij nog nooit. Maar hij won ook nog nooit een prijs. Zeker niet de schoonheidsprijs.

Zo bracht hij West Ham United terug naar het hoogste niveau en eindigde daarna twee keer veilig in de middenmoot. Toch werd zijn contract niet verlengd. De fans hadden de buik vol van het percentagevoetbal.

In Sunderland denken ze heel anders over Big Sam. Toen hij de technische leiding overnam van Dick Advocaat was de club een van de gedoodverfde degradanten met slechts drie punten uit acht duels. Dertig wedstrijden later was Sunderland niettemin in veilige haven, ten koste van onder meer de aartsrivaal Newcastle United.

Het opmerkelijke is dat bijna niemand daarvan opkeek: is een club in nood, Big Sam regelt het wel.

Sam Allardyce als speler van Sunderland in 1980

Allardyce houdt van sterke persoonlijkheden. Moeilijke karakters, gevallen sterren in hun nadagen. In zijn loopbaan haalde hij erkende lastpakken als Jay-Jay Okocha, Hidetoshi Nakata, El Hadji Diouf. Dankzij hem waren grote namen als Iván Campo, Youri Djorkaeff en Fernando Hierro op zeker moment te bewonderen in Bolton.

Engelse media speculeren nu al over een terugkeer van het verdedigingsduo John Terry en Gary Cahill. Zelfs Steven Gerrard en Frank Lampard, beiden uitgeweken naar de Verenigde Staten, zouden weer mogen hopen op een terugkeer in het Engelse nationale elftal.

Trainers met meeste Premier League-duels

WedstrijdenWinstpercentage
1. Alex Ferguson (Sch)Manchester United (1986-2013)81065,2%
2. Arsène Wenger (Fra)Arsenal (1996-heden)75257,7%
3. Harry Redknapp (Eng)West Ham United (1994-2001), Portsmouth (2002-2004, 2005-2008), Southampton (2004-2005), Tottenham Hotspur (2008-2012), Queens Park Rangers (2012-2015)64136,8%
4. Sam Allardyce (Eng)Bolton Wanderers (1999-2007), Newcastle United (2007-2008), Blackburn Rovers (2008-2010), West Ham United (2011-2015), Sunderland (2015-2016)46733,6%
5. David Moyes (Sch)Everton (2002-2013), Manchester United (2013-2014) 46141,2%

Bij het EK in Frankrijk hing de jonge, getalenteerde Engelse ploeg als los zand aan elkaar tegen het uitstekend georganiseerde en gemotiveerde IJsland. De benoeming van Allardyce lijkt een antwoord op die blamerende uitschakeling.

Zijn eerste serieuze opdracht als bondscoach is het WK-kwalificatieduel met Slowakije op 4 september. Drie dagen eerder debuteert hij in een oefenduel op Wembley. De tegenstander van Engeland is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl