'Wetsvoorstel Van der Steur is symbolisch en werkt averechts'
Een wet die politieagenten moet beschermen nadat ze geweld hebben gebruikt, lijkt vooral symbolisch, schept verwarring en pakt misschien zelf averechts uit. Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak in een reactie op een wetsvoorstel van minister Van der Steur.
Door de wet worden politieagenten niet langer automatisch als verdachte bestempeld als er een onderzoek is geopend na gebruik van geweld. Omdat er situaties zijn waarin het toepassen van geweld onvermijdelijk is, wil Van der Steur dat agenten anders behandeld worden dan gewone burgers. Een strafrechtelijk onderzoek moet worden vervangen door een 'feitenonderzoek'.
Symbolisch
De Raad voor de rechtspraak heeft begrip voor dat idee maar denkt dat de wetswijziging daar geen oplossing voor is. "Het is de vraag of de nieuwe regels beter uitpakken dan nu. Een nieuwe uitzondering voor politiemensen voegt niets toe. Het wetsvoorstel lijkt vooral symbolisch te zijn."
De Raad, die de regering advies geeft over nieuwe wetten, waarschuwt dat de wet zelfs het tegenovergestelde kan bereiken. "Het artikel over de schending van de geweldsinstructie kan ertoe leiden dat politiemensen juist eerder strafbaar zijn."
Het 'feitenonderzoek' schept volgens de Raad verwarring en onduidelijkheid over de rechten van slachtoffers. "Agenten worden niet bestempeld als verdachten, maar krijgen wel -deels- dezelfde rechten. Onderzoeksbevoegdheden zijn bijna hetzelfde als in een strafrechtelijk onderzoek, maar telefoons afluisteren is bijvoorbeeld niet toegestaan."