Jongeren lazen de namen van de slachtoffers

Noorwegen staat vandaag stil bij de aanslag op een regeringsgebouw in Oslo en de moordpartij op het eiland Utøya door de rechts-extremist Anders Breivik. Het is vandaag 5 jaar geleden dat Breivik 77 mensen om het leven bracht.

Om half tien was er een bijeenkomst in de regeringswijk, met een toespraak van minister-president Erna Solberg. "Het was een van de donkerste dagen in de Noorse historie", zei Solberg. "De tijd heelt niet alle wonden. Vijf jaren gaan snel voorbij voor een opgroeiend kind, maar voor wie iemand is verloren, is vijf jaar niets."

In haar toespraak haalde Solberg ook andere terroristische aanslagen aan, zoals in Nice. "De ideologieën van de terroristen mogen verschillen, ze spreken dezelfde taal. Wapens en geweld zijn hun voornaamste gereedschap."

Namen

In de Dom van Oslo begon om 11.00 uur een herdenkingsdienst. Om 16.00 uur is er een bijeenkomst op het eiland Utøya. Daar worden de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Verder zijn er op allerlei plekken in het land herdenkingen, meestal bij de monumenten die her en der zijn opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

De komende jaren zal de herdenking van de gebeurtenissen op 22 juli 2011 kleiner zijn. De voorzitter van de vereniging voor nabestaanden zei vorig jaar al tegen het Noorse persbureau NTB dat het daar tijd voor is. In 2021, als het tien jaar geleden is, zal er wel weer een landelijke herdenking zijn.

STER reclame