AFP

Veteranen uit de onafhankelijkheidsoorlog hebben de banden met de Zimbabwaanse president Robert Mugabe verbroken. In een verklaring noemen ze hem dictatoriaal, manipulatief en egocentrisch.

De breuk is opvallend omdat de veteranen decennialang loyaal zijn geweest aan zijn regime en zich juist altijd tegen de oppositie hebben gekeerd. 

Nu sluiten ze zich aan bij een landelijk gedragen protest op sociale media. Veel inwoners van Zimbabwe zijn gefrustreerd over de snel slechter wordende economie, een valutacrisis en corruptie.

'Failliet leiderschap'

De veteranen hebben gezegd dat ze Mugabes politieke campagnes niet langer steunen en zeggen dat hij ze aan hun lot heeft overgelaten. De economische crisis in het land wijten ze aan het "failliete leiderschap" van de president.

"We zijn verbijsterd door de neiging van de president om zich te buiten te gaan aan zijn haat tegen ingebeelde vijanden, onder wie vreedzame demonstranten en oorlogsveteranen, terwijl de economie op zijn kont ligt", schrijven ze in hun verklaring. 

De 92 jaar oude Mugabe is al 36 jaar aan de macht in Zimbabwe en is van plan dat te blijven tot aan zijn dood.

STER reclame