1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Streng beveiligde Gay Pride in Jeruzalem

In Jeruzalem zijn naar schatting 25.000 mensen uit de homogemeenschap en hun sympathisanten op de been voor de jaarlijkse Gay Pride. Vanwege de aanslag van vorig jaar, waarbij een meisje van 16 werd gedood, zijn de veiligheidsmaatregelen enorm. Zo worden 2000 agenten ingezet om de stoet in goede banen te leiden en worden alle deelnemers, journalisten en zelfs beveiligers gecontroleerd.

De Gay Pride staat deels in het teken van Shira Banki, die vorig jaar werd doodgestoken door een ultra-orthodoxe homohater. Die verwondde toen zeven anderen. Banki's ouders hebben opgeroepen om mee te lopen en bloemen te leggen ter nagedachtenis aan hun dochter.

Ook wil de LGBT-gemeens de parade aangrijpen om te wijzen op de slinkende tolerantie jegens non-hetero's in Israël. Vooral in Jeruzalem hebben homoseksuelen het moeilijk, omdat de joods-orthodoxe gemeenschap daar groeit. Burgemeester Nir Barkat is daarom ook niet bij de parade; hij zegt dat die te veel ingaat tegen "gevoeligheden" bij orthodoxe en rechtse groepen in zijn stad.

De homo's en lesbiennes krijgen wel steun van premier Netanyahu, die in een videoboodschap zegt dat er in Israël geen ruimte is voor homohaat. "Daar zullen we altijd tegen vechten", aldus Netanyahu. Ook een aantal rabbijnen uit Jeruzalem steunt de demonstranten, al heeft het leeuwendeel van de geestelijken zich in felle bewoordingen tegen de Gay Pride gekeerd.

Twee homo's gaven elkaar bij het begin van de Gay Pride demonstratief het ja-woord. De mannen lieten zich daarbij door honderden mensen toejuichen en fotograferen.

Nieuwe aanslag voorkomen?

De politie van Jeruzalem heeft gisteren en vandaag twaalf mensen opgepakt die mogelijk iets van plan waren tijdens de Gay Pride. Twee arrestanten hadden messen bij zich, melden Israëlische media.

Ook de homohater die achter de aanslag van vorig jaar zat, zou een nieuwe aanval hebben beraamd. Hij wordt daarover ondervraagd in de gevangenis, waar hij een levenslange celstraf uitzit. De broer van de man is opgepakt; mogelijk moest hij de aanslag uitvoeren.

Gay Pride in Israel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl