Justitie vervolgt NS om aanbesteding in Limburg
De Nederlandse Spoorwegen en vijf ex-bestuurders worden vervolgd. Het OM verdenkt de NS van valsheid in geschrifte, omkoping en schending van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Onder de verdachten zou ook Timo Huges, oud-topman van de NS, zijn.
NS-dochter Abellio won aanvankelijk de aanbesteding van de concurrenten Veolia en Arriva. Vijftien jaar lang zou Abellio alle vervoer per stoptrein en per bus in Limburg mogen verzorgen. Met die opdracht was grofweg 2 miljard euro gemoeid, totdat bleek dat de NS-dochter René de Beer had ingehuurd, de oud-directeur van concurrent Veolia. De Beer zou bedrijfsgeheimen van zijn oude werkgever hebben doorgespeeld.
De hoofdverdachten, zo laat het functioneel parket weten, zijn NS Groep NV en twee ex-bestuurders van Abellio. Ook twee oud-bestuurders van Abellio-dochter QBuzz en een extern adviseur behoren tot de voornaamste verdachten. Daarnaast zou ook Huges in beeld zijn bij justitie. Hij was tussen 2013 en 2015 directeur van de NS.
De verdachten zullen "zo snel mogelijk" voor de rechtbank in Den Bosch worden gedaagd. Justitie sluit niet uit dat er nog meer mensen in deze zaak worden vervolgd. "Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt", aldus een verklaring van Justitie.
Gevolg van de hele affaire is dat concurrent Arriva nu het openbaar vervoer in Limburg mag gaan verzorgen.
Signalen
De NS zegt in een reactie geen mededelingen te doen over de juridische nasleep van deze affaire. "De NS heeft eerder aangegeven dat er bij de aanbesteding in Limburg zaken verkeerd zijn gegaan; zaken die niet passen bij ons bedrijf", aldus een verklaring van de NS.
Het bedrijf herhaalt nog eens dat signalen hierover destijds voor NS reden waren om een onderzoek te starten. Daar werd een extern bureau voor ingeschakeld. "De NS heeft direct ingegrepen en maatregelen genomen om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen."
Veolia eist miljoenen
Los van de vervolging door het OM stapt Veolia naar de rechter om de financiële schade die het bedrijf leed te verhalen op de NS. Volgens Veolia gaat het om miljoenen euro's. Het transportbedrijf stelt dat sprake was van diefstal en bekendmaking van bedrijfsgeheimen, omkoping, valsheid in geschrifte en het bewust omzeilen van het non-concurrentiebeding.
"Tot nu toe weigert NS om Veolia ordentelijk schadeloos te stellen, ondanks de vele bewijzen tegen NS, die onder andere blijken uit door in opdracht van NS opgestelde externe rapporten en het strafdossier van het OM. Gesprekken daarover zijn op niks uitgelopen", stelt Veolia in een verklaring.
Veolia stelde de NS in juni 2015 al formeel aansprakelijk, maar heeft nu besloten om de NS, oud-directeur De Beer en bemiddelingsbureau PTRM ook te dagvaarden.