Google en Microsoft hoeven het woord 'torrent' niet uit zoekresultaten te weren Screenshot Google

De Franse rechter heeft bepaald dat Google en Microsoft het woord ‘torrent’ in Frankrijk niet uit zoekresultaten hoeven te weren. De zaak was aangespannen door een belangenorganisatie, die sprak namens drie muziekproducenten. 

Zij wilden niet dat hun naam in combinatie met het woord in zoekresultaten gevonden werd. Daardoor zouden gebruikers namelijk naar sites worden geleid waar ze illegaal de muziek kunnen downloaden.

De advocaten van Google voerden aan de aanklacht technisch niet klopt. De belangenorganisatie, Syndicat national de l’édition phonographique, had de aanklacht moeten indienen namens al zijn leden en niet alleen namens de drie. De rechtbank was het daarmee eens.

Kritisch

In het geval van Microsoft stelden de advocaten dat ze specifieke verzoeken moesten indienen en dat is niet gebeurd. Ook hier ging de rechter in mee. 

Daarnaast was de rechtbank in de zaak van Microsoft kritisch op de manier waarop de belangenorganisatie probeerde het woord ‘torrent’ in een negatief daglicht te stellen. De rechtbank vond dat ook legale sites daar de dupe van konden worden.

STER reclame