Omroep Zeeland

De prijzen van strandhuisjes in Zeeland rijzen de pan uit. Voor een huisje van twee bij zes meter wordt steeds meer geld gevraagd. De prijzen variëren van 89.000 tot 170.000 euro. Daarmee zijn de huisjes per vierkante meter veel duurder dan huizen in de duurste wijken van Nederland.

De drie plekken waar je in Nederland het meeste moet betalen voor een vierkante meter zijn de buurt rond het Rijksmuseum in Amsterdam (5600 euro/m2), het dorp Bergen bij Alkmaar (5675 euro/m2) en het buurtschap Muyeveld aan de Loosdrechtse plassen (6300 euro/m2). Op het strand bij Dishoek ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter op 9350 euro.

Volgens makelaar Joris Jobse zijn de prijzen zo hoog door het beperkte aantal strandhuisjes dat in particulier bezit mag zijn. "De driehonderd huisjes bij Dishoek zijn de enige in hun soort in Zeeland. De rest is van bedrijven en wordt verhuurd. Daarnaast heb je nergens in het land zo'n vrij uitzicht en lig je op het zuiden", aldus Jobse tegen Omroep Zeeland.

Vrij uitzicht

Ook komt het niet vaak voor dat de huisjes verkocht worden. "De meeste huizen zijn al tientallen jaren in bezit van dezelfde families. Als er een handvol huisjes per jaar van eigenaar wisselt is dat veel."

In andere kustplaatsen ligt de vraagprijs tussen de 20.000 en 50.000 euro. Dat komt volgens Jobse omdat daar de huisjes in veel gevallen in rijen van drie worden neergezet, waarbij de standplaatsen rouleren. "Dat betekent dat je slechts één keer in de drie jaar een vrij uitzicht hebt op het strand en de zee."

Geen hypotheek

Wie een strandhuisje wil kopen, moet eigen geld meebrengen. Banken verstrekken namelijk geen hypotheken voor strandhuisjes. Het wordt volgens makelaars dan ook gezien als een interessante investering, omdat sparen nauwelijks nog wat oplevert door de lage spaarrente. Een slaapstrandhuisje verhuren zou een rendement kunnen opleveren van 5 tot 7 procent.

De huisjes mogen alleen tussen 1 april en 1 oktober op het strand staan en jaarlijks moet zo'n 2000 euro aan huur worden betaald voor het gebruik van het strand.

STER reclame