President Erdogan, maandag in Istanbul
NOS Nieuws

Turkije verbiedt academisch personeel in het buitenland te werken

Turkije heeft universitair docenten, onderzoekers en hoogleraren voorlopig verboden om in het buitenland te werken. Academisch personeel dat al in het buitenland is, wordt teruggeroepen, tenzij mensen daar gezien hun werk moeten blijven. De maatregel is een tijdelijke, zegt een regeringsfunctionaris, en is bedoeld om te voorkomen dat docenten die banden hebben met de coupplegers het land ontvluchten. Het verbod om naar het buitenland te reizen geldt tot nader order.

In de nasleep van de mislukte couppoging greep het ministerie van Onderwijs gisteren ook al hard in. Zo'n 20.000 docenten zijn op non-actief gesteld en bijna 1600 decanen van universiteiten in het hele land zijn voorgedragen voor ontslag. Daar kwam vandaag het ontslag bij van vier rectoren van universiteiten. In alle gevallen is het argument banden met de coupplegers.

In totaal zijn naar schatting 50.000 militairen, politiemensen, rechters, ambtenaren en leraren geschorst sinds de couppoging van vrijdag. Een derde van de 360 Turkse generaals is aangehouden. Honderd van hen zijn in staat van beschuldiging gesteld.

Noodmaatregelen

President Erdogan heeft gezegd dat hij het land zal zuiveren van "het virus" dat de organisatoren van de staatsgreep in het land hebben verspreid. De westerse bondgenoten waarschuwen Erdogan de democratie niet uit het oog te verliezen bij de reactie op de coup.

Verwacht wordt dat Erdogan vanmiddag noodmaatregelen aankondigt om de stabiliteit van het land te waarborgen. Het veiligheidskabinet komt bijeen. Ministers zouden pas vlak voor de bijeenkomst belangrijke dossiers mogen inzien.

De lira, de Turkse munt, staat op het laagste niveau van de afgelopen tien maanden. De effectenbeurs in Istanbul verloor deze week 8 procent en de rente die Turkije op de staatsschuld moet betalen, is gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl