Dick Drayer
NOS Nieuws

Ex-chef veiligheidsdienst Sint Maarten opgepakt

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst op Sint Maarten, James Richardson, is gearresteerd. De 41-jarige ex-chef wordt verdacht van verduistering en witwassen. Dat zou gebeurd zijn toen hij nog hoofd was van de dienst op het eiland.

Inspecteurs van de Landsrecherche, bijgestaan door agenten van het Korps Politie Sint Maarten, deden daarna huiszoeking bij hem. Ook een hotelkamer en een verhuisbedrijf zijn doorzocht. Daarbij zijn de administratie, geld, waardevolle goederen, een auto en verschillende harde schijven in beslag genomen.

Richardson zou toen hij chef was – tussen 2011 en 2013 – ongeveer 400.000 euro van de veiligheidsdienst zelf hebben verduisterd. Hij werd op verdenking daarvan destijds geschorst en ontslagen, maar vervolging bleef uit.

Meer aanhoudingen

Dat had te maken, zo is de uitleg van het Openbaar Ministerie nu, met de beperkte capaciteit van de Landsrecherche. Met steun van Nederland is die dienst weer op sterkte gebracht en halverwege 2015 werd het onderzoek weer opgepakt.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de ex-chef op basis van een pluk-ze-project. Opbrengsten verkregen uit misdrijven worden teruggepakt van criminelen. Dat is voor het eerst op het eiland. Justitie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl