Ophef over 'klopjacht op asielzoeker' door Soldiers of Odin
De groep Soldiers of Odin (SOO) heeft naar eigen zeggen afgelopen zondag in Groningen een criminele asielzoeker overgedragen aan de politie. De man heeft volgens de burgerwachtbeweging vrouwen in Winschoten lastiggevallen. De politie vond op de plek van de melding een man die in elkaar was geslagen.
De PvdA heeft de minister Van der Steur om opheldering gevraagd over de zaak. PvdA-Kamerleden Marcouch en Van Dekken vinden het ongehoord dat groepen op eigen houtje een klopjacht houden op burgers die zich in hun ogen verkeerd hebben gedragen.
Het is de eerste keer dat SOO op Facebook schrijft over acties tegen criminele immigranten in Nederland. De burgerwacht is vorig jaar ontstaan in Finland, met als doel mensen op straat te beschermen tegen asielzoekers die een misdaad plegen of vrouwen lastigvallen (zie kader).
"Het chapter in Groningen heeft na een klopjacht van een uur een azc'er uit het dorp Pekela aangehouden", staat in het Facebookbericht. "Hij heeft ervoor gezorgd dat al een aantal dagen, vrouwen en meisjes niet meer op straat durven te komen!!..." De politie kan niet zeggen of het inderdaad om een asielzoeker uit Pekela gaat.
De club zegt dat ze de man tegenhielden en aan de politie overdroegen. De politie zegt juist dat er behalve de mishandelde man niemand aanwezig was op de plek van de melding. "Dat zal waarschijnlijk gedaan zijn door de melders, maar er is geen aangifte dus er valt niets te bewijzen", zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer.
De Nederlandse afdeling van Soldiers of Odin was niet bereikbaar voor commentaar. Op de website van het AD ontkent lid Ronald Kiewiet dat de leden van SOO iets te maken hebben met de mishandeling. "Waar wij stonden, zijn volop camera's. Ik denk dat die kerel al eerder klappen had gekregen. Wij waren het niet."
'Een babbeltje maken'
De man heeft op het politiebureau bekend dat hij een aantal vrouwen had aangesproken om "een babbeltje te maken", meldt RTV Noord. De verdachte wilde geen aangifte doen van mishandeling.
Een vrouw was naar het politiebureau gekomen om aangifte te doen van aanranding. Uiteindelijk zag ze daarvan af, daarna werd besloten de man weer vrij te laten. Er komt dus geen nader onderzoek naar de daden van hemzelf en niet naar zijn mishandeling.
De PvdA wil dat alle feiten over SOO boven water komen. De partij wil van de minister weten wat hij van het 'burgerarrest' vindt en wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de mishandeling. Ook over de rol van politie eist de PvdA duidelijkheid.
De Landelijke Eenheid van de politie wist naar eigen zeggen al langer van het bestaan van de groep. Het is nu de eerste keer dat Soldiers of Odin betrokken is bij een incident. Omdat er geen bewijs is van mishandeling, ziet de politie vooralsnog geen reden om het toezicht op SOO te intensiveren.
Eigen rechter spelen
Buurtwachten zijn sinds de opkomst van de smartphone uitgegroeid tot een normaal fenomeen in Nederland. "Dit soort groepen kunnen voor ons fungeren als extra oren en ogen", zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer.
"Maar eigen rechter spelen keuren wij altijd af." Hij benadrukt het belang van het bewijzen van een misdaad voordat iemand wordt bestraft.
Op de Facebookpagina van de Nederlandse afdeling van SOO staan veel steunbetuigingen voor de actie van afgelopen zondag. Ook vragen sympathisanten of er ook al zogenoemde chapters bij hun in de buurt zijn.
Soldiers of Odin zou in Nederland inmiddels ruim honderd leden hebben, met zes afdelingen, van Limburg tot aan Groningen.