NOS Nieuws

Minder Nederlanders op vakantie naar Turkije

Op vakantie gaan naar Turkije is sinds de mislukte couppoging een stuk minder populair. Bij luchtvaartmaatschappij KLM worden sinds vrijdagnacht fors minder tickets geboekt en ook reisorganisatie Corendon ziet de aantallen afnemen.

De week voor de mislukte coup boekten gemiddeld 1300 Nederlanders per dag een vakantie naar Turkije bij Corendon. "De dagen erna is dat aantal meer dan gehalveerd. Nu zien we het percentage weer ietsje toenemen, maar het blijft hangen rond de 700 a 800 vakanties per dag," zegt een woordvoerder.

Lesbos

Als alternatief kiezen vakantiegangers het Griekse eiland Lesbos. Corendon heeft extra vluchten ingezet naar het eiland. "Vakantiegangers zien in dat Griekenland weer een prima vakantiebestemming is, nu de vluchtelingenstroom weer wat onder controle is."

Bij reisorganisatie TUI was Turkije een paar maanden geleden nog erg populair. "Maar sinds de gebeurtenissen afgelopen weekend zien we een daling van 20 procent van het aantal boekingen," zegt een woordvoerder.

KLM zegt dat de vraag naar Turkije al sinds de aanslag op de luchthaven van Istanbul onder druk staat. "De mislukte coup versterkt deze negatieve trend," zegt KLM. Tickets vanuit Turkije richting Nederland blijven wel populair. Bij prijsvergelijker Trivago wordt er al sinds twee jaar minder gekeken naar hotels in Turkije.

Vitaal

Toeristen uit Nederland zijn niet de enige die liever een andere vakantiebestemming boeken. De meest recente cijfers zijn nog van voor de aanslag op het vliegveld in Istanbul. In mei dit jaar kwamen er 23 procent minder toeristen het land in ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat is problematisch, want toerisme is een vitaal onderdeel van de Turkse economie. De overheid geeft flink meer geld uit dan er binnenkomt, en toeristen zijn juist een belangrijk middel om die negatieve balans te verkleinen.

Al voor de couppoging schatte onderzoeksbureau Oxford Economics dat die balans negatiever wordt doordat het toerisme niet aantrekt. Het bureau gaat nu uit van een tekort van 5 procent van het bruto binnenlands product, in plaats van 4,2 procent. Door de mislukte staatsgreep van vrijdag en de onrust die er nu uit voortkomt, is de kans dat het land de komende maanden meer vakantiegangers zal trekken alleen maar kleiner geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl