Bauke Mollema rijdt voor Froome en Porte de Ventoux op
NOS Wielrennen

'Mollema moet de kans grijpen om deze Tour te winnen'

Twaalf Alpencols verspreid over drie etappes en een klimtijdrit scheiden het Tourpeloton nog van de Champs-Élyseés. Bij het ingaan van de laatste week staat Bauke Mollema tweede in het algemeen klassement, zijn achterstand bedraagt 1 minuut en 47 seconden op geletruidrager Chris Froome. NOS-wielervolgers Gio Lippens en Danny Nelissen kijken vooruit en bespreken de kansen van de 29-jarige Groninger.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: kan Mollema de Tour winnen?

Lippens: "Zeker, hij heeft er de instelling voor. Maar Mollema kan ook nog van het podium vallen en de Tour grandioos verliezen. Maar hij moet het risico wel nemen." Nelissen sluit zich daarbij aan. "Dan moet wel alles meezitten, maar ik denk dat Mollema Froome met een goed getimde aanval op achterstand kan zetten. Het is alles of niks."

Het klassement na de zestiende Touretape

Moet Mollema nu naar voren of juist naar achteren kijken?

"Hij moet naar beide kanten kijken", zegt Lippens, "maar sowieso ook naar voren. Dat zeg ik als liefhebber, we zien toch het liefst aanvallende renners. En als je de kans hebt om te winnen, dan moet je die kans pakken. Al zou een tweede plaats ook historisch zijn, hij moet achteraf geen spijt krijgen."

Danny, wat denk jij? Naar Froome of naar plek 3 tot 10 kijken?

"Je moet altijd naar voren kijken", zegt Nelissen resoluut. "Mollema moet niet bang zijn voor de mannen achter hem, daar let Sky wel op. Denk maar niet dat Froome mannen als Quintana of Yates zomaar laat rijden. Mollema moet wel goed uit z'n doppen blijven kijken, want Froome kan ook een slechte dag hebben."

  • ANP Pro Shots
    Bauke Mollema reed buitengewoon sterk op de Ventoux
  • AFP
    Daarvoor ging hij nog onderuit met Richie Porte en Chris Froome

Wat moet de tactiek zijn tijdens de zware Alpenritten?

"Hij kan het beste speldenprikjes blijven uitdelen, zoals hij al deed", zegt Lippens. "Hij moet slim blijven koersen en Froome in de gaten houden. Eigenlijk zoals hij deed op de Ventoux. Maar we kunnen het van de zijlijn wel voorspellen, Mollema zelf moet het doen natuurlijk."

Is Froome te verslaan?

"In de Alpen denk ik dat ze Froome onder druk kunnen zetten op de eerste beklimmingen", vervolgt Lippens. "Ze moeten zorgen dat hij te diep moet gaan vóór de slotklim. Denk maar terug aan Alpe d'Huez in 2013, Froome kreeg een hongerklop, Richie Porte heeft hem toen uit de brand moeten helpen."

Heeft Mollema de grootste kans op de eindzege bij zo´n off-day van Froome?

Nelissen: "Nou, Mollema kan zelf ook aanvallen, maar kijk bijvoorbeeld naar de overwinning van Joop Zoetemelk in 1980. Joop had nooit gewonnen als Bernard Hinault niet was uitgevallen met een knieblessure. Het is heel sneu, maar zo kan het lopen."

De Avondetappe over de sterke Mollema

Wat doet Mollema nu anders dan andere jaren?

Lippens: "Hij heeft veel meer uitstraling, dat hoorde ik Wout Poels en Laurens ten Dam ook al zeggen, zij zijn er verbaasd over."

Wat is dat dan precies?

"Hij gedraagt zich nu voor het eerst echt als kopman, dat straalt hij uit in het peloton. En dat terwijl hij eigenlijk geen helpers heeft. Froome heeft zijn Sky-trein, Quintana heeft Valverde en bij BMC hebben Van Garderen en Porte steun aan elkaar."

"Bij een Nederlandse ploeg zouden we dan zeggen dat ze de zaak slecht op Mollema hebben afgestemd, maar het kan dus wel. En misschien is het zelfs goed, want ik kan me voorstellen dat Quintana zich bedreigd zou voelen als Valverde ook nog goed zou staan in het klassement."

Danny, wat is voor jou het verschil?

"Hij is ouder, meer gerijpt en hij straalt vertrouwen uit, je ziet dat hij de kopman is. Bovendien, tussen aanklampen en aanvallen zit een groot verschil. Het aanklampen wat hij jaren deed, is geboren uit noodzaak, hij kon in het verleden niet mee als anderen wegsprongen. Nu is hij in staat het gat dicht te rijden, dat kon hij daarvoor nooit. Hij is in topconditie, ik denk dat Mollema fitter is dan vroeger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl