Radioverslaggever Nik Wouters met de kleine Gympie Gympie in de Leidse Hortus Botanicus
NOS Nieuws

De Gympie Gympie, de pijnlijkste plant van het land

Hij ziet eruit als een onschuldige brandnetel, is nog klein en lijkt geen vlieg kwaad te doen. Maar als je de plant aanraakt leidt dat tot twee maanden vol verschrikkelijke pijn. Zo erg zelfs, dat sommige mensen hierdoor zelfmoord hebben gepleegd. Maak kennis met 'Gympie Gympie', de nieuwe plant in de Hortus Botanicus in Leiden.

De officiële Latijnse naam is Dendrocnide moroides. Kaschef Rogier van Vugt kocht het nu nog kleine plantje op veilingsite Ebay. "Het is eigenlijk een stengel met drie blaadjes." Maar de plant kan 3 à 4 meter groot worden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De plant staat veilig achter glas. En dat is maar goed ook. Een aanraking veroorzaakt helse pijnen. De haartjes van de plant verspreiden een gif dat in je bloed trekt. "Zelfs als je hem met een vinger aanraakt sta je binnen een paar minuten over te geven van de pijn."

Als de plant groot is groeien er bessen aan die, vreemd genoeg, gewoon eetbaar zijn. Van Vugt wil deze zeker een keer proeven, en ook wil hij de plant een keer aanraken om te ervaren hoe de pijn is. "Nu nog even niet, eerst ga ik op vakantie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl