Radioverslaggever Nik Wouters met de kleine Gympie Gympie in de Leidse Hortus Botanicus NOS

De Gympie Gympie, de pijnlijkste plant van het land

time icon

Hij ziet eruit als een onschuldige brandnetel, is nog klein en lijkt geen vlieg kwaad te doen. Maar als je de plant aanraakt leidt dat tot twee maanden vol verschrikkelijke pijn. Zo erg zelfs, dat sommige mensen hierdoor zelfmoord hebben gepleegd. Maak kennis met 'Gympie Gympie', de nieuwe plant in de Hortus Botanicus in Leiden.

De officiële Latijnse naam is Dendrocnide moroides. Kaschef Rogier van Vugt kocht het nu nog kleine plantje op veilingsite Ebay. "Het is eigenlijk een stengel met drie blaadjes." Maar de plant kan 3 à 4 meter groot worden.

De plant staat veilig achter glas. En dat is maar goed ook. Een aanraking veroorzaakt helse pijnen. De haartjes van de plant verspreiden een gif dat in je bloed trekt. "Zelfs als je hem met een vinger aanraakt sta je binnen een paar minuten over te geven van de pijn."

Als de plant groot is groeien er bessen aan die, vreemd genoeg, gewoon eetbaar zijn. Van Vugt wil deze zeker een keer proeven, en ook wil hij de plant een keer aanraken om te ervaren hoe de pijn is. "Nu nog even niet, eerst ga ik op vakantie."  

The Gympie Gympie (Dendrocnide moroides) komt vooral voor in het noordoosten van Australië, Maleisië en Indonesië.

Op de hartvormige bladeren van de plant en de stam zitten kleine holle haartjes. Die haartjes kunnen bij het aanraken van de plant de huid binnendringen en daar het gif moroidin loslaten. Dat gif zorgt vervolgens voor verschrikkelijke pijn.

De beste manier om de pijn te beperken is om de haartjes eruit te trekken zonder ze kapot te maken, bijvoorbeeld met een pincet of een ontharingsstrip.

1/3 NOS
2/3 NOS
3/3 NOS

STER Reclame