Bloeme Evers-Emden
NOS Nieuws

Auschwitz-overlevende Bloeme Evers overleden

In Israël is Bloeme Evers-Emden op 90-jarige leeftijd overleden. Ze was een centrale figuur in Joods-Nederland. Als enige van haar gezin overleefde ze het Duitse vernietigingskamp Auschwitz.

Evers-Emden was bevriend met Anne Frank en haar zuster Margot. Ze leerden elkaar kennen op het Joods Lyceum in Amsterdam.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, verschuilde ze zich op zo'n vijftien verschillende plekken, maar ze werd verraden en op 3 september 1944 afgevoerd naar kamp Westerbork en van daaruit naar Auschwitz gestuurd. In beide kampen zaten in dezelfde periode ook leden van de familie Frank.

In 1945 werd ze uit Auschwitz bevrijd. Ze keerde terug naar Amsterdam waar ze psychologie ging studeren. Ook schreef ze verschillende boeken over ondergedoken kinderen en gaf voorlichting op scholen. In 2012 verscheen er een boek over haar eigen leven.

Ze werd beschouwd als 'moeder' van de sjoel West in De Baarsjes, waar ze zich in 1971 met haar gezin bij aansloot. De laatste jaren waarschuwde ze diverse malen voor het antisemitisme in Nederland, dat volgens haar de laatste jaren weer verontrustend toenam.

Bloeme Evers-Emden woonde sinds kort in Israël, in een Nederlands bejaardenhuis in Herzliya. Daar is ze vandaag begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl