EPA
NOS Nieuws

Pegida richt in Duitsland politieke partij op

Omdat het Openbaar Ministerie in Duitsland dreigt de protestbeweging Pegida te verbieden, heeft de beweging nu een eigen politieke partij opgericht. Lutz Bachmann kwam vandaag met de langverwachte mededeling dat het stichtingsverdrag van de 'Vrijheidlievende Directdemocratische Volkspartij' (FDDV) al op 13 juni is ondertekend.

Demonstraties van Pegida werden het afgelopen jaar geregeld op bevel van de politie afgelast, vanwege het gevaar van gewelddadige botsingen met demonstranten uit linkse hoek dan wel van moslimextremisten. Ook lopen er diverse onderzoeken naar zowel Bachmann als de nummer twee van Pegida, Tatjana Festerling. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, smaad en het publiekelijk oproepen tot misdaden.

Wie de leiders van de politieke tak van het anti-islamitische Pegida worden, maakte Bachmann niet bekend. Hij wilde alleen kwijt dat hij zelf geen functie gaat vervullen in de FDDV.

De partij gaat ook niet concurreren met Alternative für Deutschland. "We zullen de AfD steunen bij de volgende Bondsdagverkiezing en maar in heel weinig districten of kieskringen zelf kandidaten leveren." Volgend jaar september zijn er Duitse parlementsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl