Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit
NOS Sport

Ram: het IOC kan dit niet negeren

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, denkt dat het "een serieus te nemen mogelijkheid is" dat Rusland wordt uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Ram reageert daarmee op het rapport van de Canadese jurist Richard McLaren, die in opdracht van het wereldantidopingagentschap WADA onderzoek deed naar de wijze waarop de Russische overheid betrokken was bij een grootschalig dopingprogramma. Dat staatsprogramma voorzag in het toedienen van doping aan Russische atleten en het verdoezelen van positieve dopingtesten.

'IOC moet hier iets mee'

De gevolgen van het McLaren-rapport zullen groot zijn, verwacht Ram. "Logistiek is het een enorm probleem. De Olympische Spelen beginnen over tweeënhalve week. Het IOC zal hier wel iets mee moeten. Als ze dit negeren, dan nemen ze het antidopingbeleid, waar ze zelf de belangrijkste drager van zijn, niet serieus."

Volgens Ram liet McLaren tijdens presentatie van het rapport een zeer overtuigende indruk achter. "Het worstcasescenario is uitgekomen. McLaren bevestigt in zijn persconferentie alles wat we vreesden en hij heeft het zelfs kunnen toelichten op een manier die heel overtuigend is. Het is wel duidelijk dat er een heel serieus probleem ligt."

Ram: "Ze hebben niet alleen naar getuigenverklaringen geluisterd, maar ze hebben ook technisch bewijs. Zo is er bijvoorbeeld e-mailverkeer onderschept en is er verwijderde data teruggehaald en opnieuw bestudeerd. Het IOC zal zich moeten gaan buigen over deze bevindingen."

Het Russische ministerie van Sport had de regie. De spin in het web was de onderminister van Sport, Joeri Nagornych. Die bepaalde wie wel en wie niet positief bevonden mocht worden. De Russische geheime dienst FSB was hier direct bij betrokken.

'Serieuzer en ernstiger kan niet'

"Rusland heeft een heel groot probleem", benadrukt Ram. "De Russen zullen het wel gaan ontkennen, maar dat is bijna niet meer mogelijk. Ongetwijfeld zullen er details zijn waarover te discussiëren valt. Maar het grote, brede plaatje, zoals het er nu ligt, is pijnlijk en kan je niet zomaar opzijschuiven."

"Serieuzer en ernstiger kan het niet. Je spreekt over een complot op staatsniveau. Er zijn heel veel mensen bij betrokken. Een systeem. De ergste vorm van dopingpraktijk die je je maar kunt voorstellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl