NOS
NOS Nieuws

Dader aanslag Nice bezocht radicale websites

Mohamed Bouhlel, de dader van de aanslag in Nice, zocht op internet naar informatie over radicale groeperingen als IS en andere jihad-bewegingen. Ook zamelde hij via het web informatie in over de aanslag op de homobar in Orlando.

De Franse openbare aanklager Francois Molins maakte vanmiddag bekend dat dit naar voren is gekomen uit het onderzoek naar de smartphone en de computer van Bouhlel. Ook zocht de man, een 31-jarige Tunesiër die in Frankrijk woonde, op internet naar gewelddadige foto's.

AFP
Openbaar aanklager Francois Molins

Een oom van de dader verklaarde tegenover persbureau AP dat zijn neef twee weken geleden onder de invloed zou zijn gekomen van een Algerijns IS-lid.

Voorbereid

Eerder maakte de openbare aanklager al bekend dat Bouhlel zijn aanslag nauwkeurig had voorbereid. Zo had hij enkele malen het traject verkend waarop hij later zijn aanslag pleegde en had hij op de dag van de aanslag meerdere selfies gemaakt op de boulevard.

Bouhlel reed afgelopen donderdag op de boulevard in Nice met een vrachtwagen met hoge snelheid in op een grote menigte die daar net naar een vuurwerkshow had staan kijken. Bij de aanslag kwamen 84 mensen om het leven en raakten 200 mensen gewond. Bouhlel werd door politieagenten doodgeschoten.

Daags na de aanslag lieten de autoriteiten nog weten dat Bouhlel wel een bekende was van de politie, maar niet als radicaal bekendstond en ook geen banden leek te hebben met islamitische terreurorganisaties. Buren omschreven hem als een eenzame en depressieve man.

EPA
Bloemen en kaarsjes op de Promenade des Anglais daags na de aanslag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl