Nieuwsuur

"Ik ben bang dat er straks een of andere malloot mijn kantoor binnenloopt", vertelt een Turkse ondernemer in Nederland, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven. Zijn bedrijf staat op een boycotlijst die rondgaat op internet. 

Het is een lijst waarop 24 bedrijven worden genoemd die te maken zouden hebben met de Gülen-beweging. De Turkse president Erdogan beschuldigt die beweging ervan achter de coup van afgelopen vrijdag te zitten. 

De bak in

De ondernemer is bang dat de vete tussen de Erdogan- en Gülenaanhangers steeds groter wordt, ook in Nederland. "Ik ben vooral bang voor relschoppers, maar probeer mijn hoofd koel te houden", zegt de ondernemer. Hij zelf is onderweg naar Turkije voor vakantie, maar heeft de reis afgebroken en is inmiddels weer op de terugweg. "Als ik toch het land in zou gaan ben ik bang dat ik direct de bak in ga."

De ondernemer denkt ook dat het aantal klanten zal afnemen omdat de naam van zijn bedrijf op de zwarte lijst te zien is. "Mensen denken, ik wil niets te maken hebben met landverraders en kiezen daarom voor een ander kantoor. Dat terwijl ik niets te maken heb met de coup." Pas na de zomer verwacht hij een beeld te hebben van de financiële gevolgen.

Wie achter de verspreiding van de lijst zit, is niet duidelijk. Het hoeven geen Erdogan-aanhangers te zijn, denkt een van de ondernemers. "Erdogan-aanhangers zijn voor 99 procent gewoon normale mensen. Het is geen radicale groepering. Ik ben ervan overtuigd dat dit een groep mensen is die misbruik maakt van het moment om chaos te creëren in de gemeenschap." Hij benadrukt tegen de couppoging te zijn en de Turkse democratie te steunen. 

Turkse ondernemers geïntimideerd

Intimidatie

Op de boycotlijst staat ook gezondheidszorgorganisatie Sanitas. De bestuurder van het bedrijf voelde zich persoonlijk geïntimideerd toen hij zojuist een foto van zichzelf zag langskomen op Twitter. Onder die foto staan allemaal beledigende teksten, vertelt hij.

Hij is niet de enige die via internet geïntimideerd wordt, ook andere ondernemers ontvangen dreigende teksten of foto's via sociale media. "Het is pure zwartmakerij", vertelt een van hen. Daarom heeft hij aangifte gedaan. 

Op de Facebookpagina van de Turkse winkel HFC stromen de vragen ook binnen van bezorgde klanten. "Klanten willen weten of wij echt achter de beweging staan. En als dat zo is, dreigen ze: dan zorgen we ervoor dat niemand ooit meer bij jullie eten koopt."

Aangifte

Verschillende ondernemers van de lijst zijn nu naar de politie gestapt. Om hoeveel klachten het gaat, is nog niet bekend. De politie Amsterdam laat weten "diverse meldingen" te hebben ontvangen. Of daar ook een aangifte uit gaat volgen, is nog niet duidelijk. 

STER reclame