1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Robert Bas / NOS
NOS Nieuws

Kamer wil opheldering over intimidatie Turkse Nederlanders

De Tweede Kamer wil opheldering over de couppoging in Turkije en bedreigingen en intimidaties in Nederland die daarop volgden. VVD, PvdA, CDA en de Groep Bontes/Van Klaveren hebben schriftelijke vragen gesteld aan verschillende leden van het kabinet. 

VVD-Kamerlid Ten Broeke wil van minister Koenders (Buitenlandse Zaken) weten of het klopt dat er ongeregeldheden zijn geweest bij een demonstratie van Erdogan-aanhangers in Rotterdam. Hij wijst op berichten dat een cameraploeg van de NOS is belemmerd in het uitoefenen van zijn werk, en vraagt of daartegen is opgetreden. Ook wil hij weten of er toestemming is verleend voor de demonstratie. 

PvdA-Kamerlid Marcouch wil van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) horen wat hij doet tegen bedreigingen van Gülen-aanhangers in onder meer Rotterdam, Deventer en Zaandam. Fethullah Gülen, een geestelijk voorman van de Hizmet-beweging die is uitgeweken naar de VS, is de politieke rivaal van Erdogan. Marcouch wil dat Van der Steur de Hizmet-beweging in Nederland bescherming biedt.

Hij wil ook dat de minister optreedt tegen haatzaaien en intimidatie op de sociale media. Van der Steur zou bedrijven als Facebook en Twitter moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid. 

'Mislukte integratie'

De Groep Bontes/Van Klaveren vraagt aan Van der Steur hoe hij "de enorme inmenging van Erdogan in Nederland gaat stoppen" en hoe hij Nederturken die kritisch zijn over het Turkse regime gaat beschermen. De twee van de PVV afgesplitste Kamerleden vragen aan minister van Sociale Zaken Asscher of hij wil erkennen dat de gebeurtenissen in Rotterdam het afgelopen weekend "het bewijs zijn van de mislukte integratie". 

Kamerlid Omtzigt van het CDA wil dat Koenders binnen twee dagen aan de Kamer laat weten hoe hij de gebeurtenissen in Turkije kwalificeert. Hij wil verder weten of het Turkse kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie komt te vervallen als Turkije de doodstraf opnieuw invoert. 

Minister Koenders is vandaag in Brussel om met alle Europese ministers van Buitenlandse Zaken te praten over de situatie in Turkije. Omtzigt wil nog deze week een verslag van deze bijeenkomst. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl