NOS Nieuws

Schiphol is tweede luchthaven ter wereld

Schiphol mag zich het tweede luchtvaartknooppunt ter wereld noemen. Na luchthaven Frankfurt am Main heeft Schiphol het grootste aantal mogelijke verbindingen: ruim 52.000. Luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs staat op de derde plaats.

De Stichting Economisch Onderzoek (SEO) keek in opdracht van internationale luchthavenorganisatie Airport Council International (ACI) naar de routenetwerken van alle vliegvelden wereldwijd. Daaruit blijkt dat Europese luchthavens in vergelijking met bijvoorbeeld Amerikaanse en Aziatische luchthavens verreweg het best verbonden zijn met andere delen van de wereld.

Binnen Europa staat Schiphol op een derde plaats als het gaat om passagiersaantallen, na Londen Heathrow en Charles de Gaulle. In het eerste halfjaar van 2016 vlogen 29,7 miljoen mensen via Amsterdam. Dat is bijna 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal passagiers dat via Frankfurt vloog daalde juist.

Aeromexico

Goed nieuws voor Schiphol dus, dat de laatste tijd worstelt met zijn positie als internationaal knooppunt. De luchthaven wil doorgroeien, maar zal daarvoor naar andere luchtvaartmaatschappijen moeten kijken dan alleen naar KLM.

'De blauwe vogel' heeft last van concurrentie van prijsvechters en maatschappijen uit het Midden-Oosten. Daarom haalde Schiphol het afgelopen halfjaar meer vluchten van EasyJet en Vueling binnen en landen nu ook Jet Airways, China Eastern en Aeromexico op de luchthaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl