Venezolanen in de rij bij een grensovergang
NOS Nieuws

100.000 Venezolanen winkelen even over de grens

Ruim 100.000 Venezolanen hebben het afgelopen weekend een bezoek gebracht aan Colombia om te winkelen. Vanwege de grote tekorten in Venezuela ging de grens even open.

Levensmiddelen als suiker en meel waren populair, maar ook luxegoederen als bier en make-up. Daarnaast waren veel mensen op zoek naar medicijnen.

Sommige mensen hadden een busreis van tien uur over voor een bezoekje aan het buurland. Anderen namen de auto en reden 's nachts in colonnes de grens over.

Gemoedelijk

Ondanks de grote toestroom bleef de sfeer goed, waarschijnlijk omdat niemand de kans wilde missen goederen in te slaan. De Colombiaanse politie onthaalde de bezoekers met hapjes en muziek, de reizigers zongen het Venezolaanse volkslied. Er waren enkele betogers tegen het beleid van president Maduro.

De grens is al enkele maanden dicht. Maduro sloot de grensovergangen omdat Colombianen gesubsidieerd eten en brandstof uit het land zouden smokkelen. Vanwege de tekorten in zijn land besloot hij vorige week en dit weekend de grens even te openen. Gisteravond gingen de overgangen weer dicht.

Venezuela kampt met grote tekorten. Volgens critici van Maduro komt dat door zijn economische beleid, maar Maduro beweert dat buitenlandse tegenstanders economisch strijd tegen hem voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl