Het hoofdbureau van de Nationale Politie
NOS Nieuws

Politie-agenten balen van 'robuuste basisteams'

Er heerst onvrede bij de Nationale Politie over de grote teams waarmee sinds vorig jaar wordt gewerkt, de zogenoemde 'robuuste basisteams'. Agenten vinden de teams te groot, er zijn te veel leidinggevenden en het contact met de burger heeft eronder te lijden, stelt een rapport van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

De basisteams zijn in 2015 geïntroduceerd om de politie in het hele land dezelfde structuur te geven. Er zijn per team tussen de 60 en 200 fulltime-banen mee gemoeid. De bedoeling was om de politie meer slagkracht te geven en beter zichtbaar te maken in de wijken. Maar in de beleving van de geïnterviewde agenten is de kloof met de burger juist vergroot. Er zijn te veel regels en protocollen. En in plaats van één teamchef zijn er nu verschillende leidinggevenden, allemaal met andere verantwoordelijkheden.

Zo liepen agenten camerabeelden van een vechtpartij in Tilburg mis, omdat deze te laat waren aangevraagd. De afdeling 'werkvoorbereiding' moest eerst een opdracht geven voordat de coördinator van het basisteam een agent erheen kon sturen. Toen dat gebeurd was, waren de camerabeelden niet meer beschikbaar.

Incidenten

Verder was de opzet van de grote teams dat er agenten beschikbaar zouden zijn voor het afhandelen van bijvoorbeeld inbraken, én genoeg mensen om te netwerken in de wijk en onder meer acties voor inbraakpreventie op te zetten. Maar agenten vinden dat ze te veel met incidenten bezig zijn en ze vinden het lastig dat ze met telkens verschillende collega's moeten surveilleren. Daardoor zijn ze minder goed op elkaar ingespeeld.

Er zijn bij de reorganisatie van de politie bureaus gesloten; het doen van aangifte via internet en telefoon wordt juist gestimuleerd. Een agent uit het onderzochte basisteam denkt dat de politie daardoor informatie misloopt. "Een aangifte zullen ze nog wel doen, maar een melding? Waarom zouden ze dat nog doen? Ze denken toch: de politie doet er toch niks mee. Maar dat betekent dat wij die informatie ook niet meer krijgen."

De politie erkent dat er "nog genoeg winst te behalen valt", zoals in een persbericht staat. "Dat we hiermee aan de slag moeten gaan is voor mij volstrekt helder", zegt politiechef Gery Veldhuis van de Eenheid Limburg, die verantwoordelijk is voor de basisteams.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl