Gerco Schröder op London tijdens de Olympische Spelen in 2012
NOS Sport

Schröder niet opgenomen in olympische selectie springruiters

Gerco Schröder is niet opgenomen in de definitieve olympische selectie van de springruiters. De zilverenmedaillewinnaar van Londen gaat slechts als reserve mee en zal alleen bij noodgevallen in actie komen.

Bondscoach Rob Ehrens geeft de voorkeur aan Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders.

Moeilijke keuze

"Een reserveplaats aanwijzen is altijd moeilijk. Die plek is namelijk heel belangrijk. De vijfde moet net zo sterk zijn als de eerste vier. Er kan altijd wat gebeuren", verklaart Ehrens de keuze om Schröder als reserve aan te wijzen.

"Ik ben heel blij met dit team", benadrukt Ehrens. "Alle vijf ruiters hebben kampioenschapservaring en kunnen het karwei echt afmaken als het moet. We horen bij de favorieten. De vijf paarden zijn 'fit-to-compete', we gaan ervoor."

Schröder greep overigens in Aken net naast de winst op het prestigieuze CHIO. De 37-jarige ruiter maakte aan het einde van de tweede omloop een foutje met Cognac Champblanc en duikelde van de eerste naar de twaalfde plaats.

Na Rio loopt Schröder ook goud in Aken mis

"Dit jaar was het extreem moeilijk kiezen voor de bondscoach", weet Dubbeldam. "Maar eigenlijk is dat natuurlijk goed. Het was hard strijden om in het team te komen, met het gevaar dat de tank af en toe bijna leeg gereden moest worden."

"Een Gerco Schröder als vijfde rijder hebben, dat is zo slecht nog niet", gaat hij verder. "We hebben een ongelooflijk sterke ploeg. Ik denk dat de juiste rijders zijn gekozen."

Dubbeldam: Schröder als vijfde man is niet niks

Bondscoach Johan Rockx van de dressuurruiters selecteerde Diederik van Silfhout, Hans Peter Minderhoud, Edward Gal en Adelinde Cornelissen.

"In de breedte hebben we een heel sterk team. De scores liggen heel dicht bij elkaar. Als je die bij elkaar optelt dan doen we zeker mee in de strijd om de medailles in Rio", aldus Rockx.

Van Silfhout werd vandaag Nederlands kampioen in Ermelo.

Van Silfhout als Nederlands kampioen dressuur naar Rio

Voor het eventingteam maakte bondscoach Martin Lips de volgende keuze: Merel Blom, Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Theo van de Vendel.

"In 2014 en 2015 hebben we ruimschoots aan de eisen voldaan die nodig waren om ons voor Rio te kwalificeren. Daar was ik heel blij mee en nu ben ik trots dat we er ook staan met een team", zegt Lips.

Olympische selectie springruiters

SprintruiterPaard
Jeroen DubbeldamSFN Zenith
Jur VrielingVDL Zirocco Blue
Harry SmoldersEmerald
Maikel van der VleutenVDL Groep Verdi
Reserve
Gerco SchröderLondon

Olympische selectie dressuurruiters

DressuurruitersPaard
Diederik van SilfhoutArlando
Hans Peter MinderhoudGlock’s Johnson TN
Edward GalGlock’s Voice
Adelinde CornelissenJerich Parzival

Olympische selectie eventing

Eventingteam
Merel BlomRumour Has It
Tim LipsBayro
Alice Naber-LozemanACSI Peter Parker
Theo van de VendelZindane

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl