Tijdens een demonstratie bij het Turkse consulaat in Rotterdam vrijdagavond liep de spanning op
NOS Nieuws

Aboutaleb roept Turkse gemeenschap op tot kalmte

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb roept de Turkse gemeenschap in Nederland op om rustig te blijven en de politieke problemen in Turkije niet hierheen te halen. "Het is al erg genoeg wat er in Turkije gebeurt."

Hij kreeg eerder vandaag signalen dat Turkse nationalisten in Rotterdam, uit het kamp van president Erdogan, het gemunt zouden hebben op Gülen-aanhangers. Fethullah Gülen, een geestelijke die is uitgeweken naar de VS, is de politieke rivaal van Erdogan.

Aboutaleb: 'in Rotterdam importeren wij conflicten van elders in de wereld niet'

Een woordvoerder van de Gülen-beweging bevestigt dat culturele centra in Nederland dit weekend het doelwit zijn geweest van vandalen. In Rotterdam is een cultureel centrum bekogeld met stenen.

De burgemeester heeft daarom extra politietoezicht ingesteld voor scholen en andere instituten van onder andere de Gülen-beweging in Rotterdam.

Aboutaleb heeft de beide Turkse groeperingen uitgenodigd om morgenochtend met hem in gesprek te gaan. Hij heeft eerder ook bijeenkomsten geleid tussen leden van de Turkse en Koerdische gemeenschap in Rotterdam om de spanningen weg te nemen tussen deze groeperingen.

Couppoging

De spanningen tussen aanhangers van Erdogan en volgelingen van Gülen lopen steeds verder op sinds de couppoging op vrijdag. "Ik roep beide groepen op kalm te blijven", zei Aboutaleb.

President Erdogan beschuldigt Gülen ervan het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep van vrijdagavond. Hij heeft president Obama opgeroepen om Gülen uit te leveren aan Turkije.

Gülen, vroeger een bondgenoot van Erdogan, ontkent elke betrokkenheid. De Amerikaanse minister Kerry heeft gezegd dat Erdogan met concrete bewijzen moet komen voor de beschuldigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl