NOS Wielrennen

Etappe 15: misschien wel de lastigste rit van de Tour

De route van de vijftiende etappe van de Tour de France

Het Tourpeloton leek gisteren een snipperdag te hebben genomen. Geef ze ook eens ongelijk na de chaos van de Ventoux en de tijdrit van vrijdag. Maar vandaag is er geen ruimte voor ontspanning. De etappe naar Culoz is slechts 160 kilometer lang en telt zes bergen. "Het wordt een zware, korte en felle etappe", verwacht NOS-analist Marijn de Vries.

Dit lijkt dan een typische dag voor de aanvallers.

"Ja, dit is een etappe voor renners die op grote achterstand staan in het klassement. Vanuit de start gaat het omhoog, dus ik verwacht een kopgroep met grote namen, renners die meerdere keren kunnen demarreren. Ze zullen alleen geen heel grote voorsprong krijgen, want de etappe is maar kort."

Is dit ook een dag waarop de favorieten elkaar aanvallen?

"Dat denk ik niet, pas na de rustdag van dinsdag zal het losbarsten. Vandaag zie ik geen gekke dingen gebeuren in het klassement. De Sky-renners zullen gaan controleren. Het is nog wel opletten voor de sprinters, want bij een korte, snelle etappe kunnen er zomaar renners buiten de tijd binnenkomen."

Het algemeen klassement na de veertiende etappe

Wat moet Bauke Mollema doen?

"Hij moet bij Chris Froome in de buurt blijven en zich sparen tot de rustdag. Deze etappe moet hij met zo min mogelijk energie doorkomen. Ik denk dat alle favorieten dat gaan doen. Maar bij Froome weet je het deze Tour nooit natuurlijk."

Ja, en na de slotklim is het nog vijftien kilometer dalen. En sinds kort weten we wat Froome in een afdaling kan.

"Dat zal hij niet nog een keer doen, iedereen kent die truc nu. Maar hij is wel de te kloppen man, Mollema moet hem goed in de gaten houden."

Clement: heb een nieuwe ploeg niet voor het uitkiezen

Is dit een dag voor Dumoulin om mee te gaan?

"Misschien wel, ik heb het idee dat hij nog niet klaar is deze Tour, maar ik weet niet of hij al genoeg is hersteld van de tijdrit. Toch is deze lastige rit wel iets voor hem, met zijn vorm en moreel zou het kunnen."

We hadden ook gehoopt op Wilco Kelderman, maar Stef Clement is misschien nog wel beter, toch?

"Clement is 'on fire'. Hij was volgens mij teleurgesteld en getergd na zijn vierde plaats op de Ventoux. Hij wil zich zo graag bewijzen, maar ik heb niet het idee dat hij de vorm heeft om echt een etappe te winnen."

De Touruitzendingen van zondag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
13.05 uur Etappe 15: Bourg-en-Bresse - Culoz (160 kilometer) NPO 2 en NOS.nl
19.00 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
21.58 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl