De Turkse premier Yildirim noemde het mislukken van de staatsgreep in het parlement "een feest voor de democratie" AFP

De vier grootste politieke partijen in Turkije hebben in het parlement in een gezamenlijke verklaring hun afkeuring uitgesproken voor de mislukte staatsgreep. De AK-partij van president Erdogan kreeg de steun van oppositiepartijen CHP, MHP en de Koerdische HDP. 

De leider van de seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP), Kilicdaroglu, zei dat het mislukken van de coup de politieke partijen nader tot elkaar brengt om de democratie te verbeteren. De mislukte staatsgreep laat volgens hem zien hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting is.

De CHP wordt traditioneel gezien als bondgenoot van het Turkse leger. Tussen 1960 en 1980 probeerde het leger drie keer de regering omver te werpen om de scheiding tussen kerk en staat te garanderen. 

Slagers

Premier Yildirim noemt de overwinning op de coupplegers "een feest voor de democratie". De coupplegers typeerde hij als "geen militairen, maar roofzuchtige slagers" die het parlement als doelwit hadden.

Volgens de Turkse premier krijgt de samenwerking tussen de parlementsfracties een "nieuwe start" na de staatsgreep. Hij zegt dat de vier belangrijkste politieke partijen ondanks hun sterke verdeeldheid gezamenlijke uitgangspunten kunnen vinden.

STER reclame