De helikopter landde op een vliegveld in het Noorden van Griekenland
NOS NieuwsAangepast

Griekenland belooft Turkse helikopter terug te geven

De Griekse regering belooft de Turkse helikopter die na de couppoging de Turkse grens overstak, zo snel mogelijk weer te retourneren. De bemanning mag echter een asielprocedure in Griekenland afwachten.

De legerhelikopter landde vanochtend bij de stad Alexandroupolis, vlak bij de Turkse-Griekse grens. Alle inzittenden zijn militairen. Twee zijn majoor en een kapitein. Het is onduidelijk welke rang de andere vijf hebben.

De acht inzittenden hebben politiek asiel aangevraagd. Ze zijn gearresteerd omdat ze illegaal over de Griekse grens zijn gekomen. In de loop van de avond worden de acht militairen overgebracht naar een gevangenis. Ze worden morgen gehoord over hun illegale binnenkomst in Griekenland. De mannen worden vertegenwoordigd door drie advocaten.

Volgens de Griekse televisie waren de mannen betrokken bij de mislukte staatsgreep.

Asielverzoek

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Çavuşoğlu zegt op Twitter dat Griekenland de acht "zo snel mogelijk" uitlevert. De Griekse regering heeft hier nog niets over bekendgemaakt.

Griekenland zal het asielverzoek van de inzittenden onderzoeken en het internationale recht daarbij in acht nemen, zegt een woordvoerder. "We nemen daarin wel mee dat de Turkse mannen worden verdacht van het plegen van een coup." Volgens Griekse media duurt het nog enkele weken voordat duidelijk is of Griekenland de mannen ook asiel kan geven.

Noodsignaal

Vanuit de helikopter was een noodsignaal gegeven. Het toestel werd bij het binnenvliegen van het Griekse luchtruim begeleid door twee F-16's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl