Een militair houdt de wacht op het Taksimplein
NOS Nieuws

'Militairen op Taksimplein, doodstil op straat'

De Nederlander Vincent Rozenberg die in het centrum van Istanbul woont, zei eerder op de avond dat de straten verlaten waren. "Deze wijk is aardig druk, ik denk dat je het niet eens kan vergelijken met Amsterdam op een zaterdagavond en het is nu echt doodstil", vertelde hij op NPO Radio 1.

De mensen die de straat op gingen, deden dat om voedsel in te slaan en geld te pinnen. Van verzet, waar Erdogan heeft toe opgeroepen, was volgens Rozenberg geen sprake.

Rozenberg heeft zelf vergeefs geprobeerd brood en water in te slaan. "Een bakker was al gesloten en de ander had helemaal niets meer. Ook stonden er rijen voor de pinautomaten, maar die waren ook al aan het leegraken", zei hij.

Rozenberg woont om de hoek bij het Taksimplein dat door militairen is ingenomen. Buren raadden hem aan daar niet naartoe te gaan. "Wat ik zag op foto's van vrienden was dat ze bezig waren het af te zetten en ook straten in de omgeving die ernaartoe leiden. Hij heeft schoten gehoord. Dat gebeurt wel vaker, maar hij denkt dat het met de couppoging te maken heeft.

Later op avond verdwenen de militairen en stroomde het plein vol met burgers. Het is niet duidelijk of die voor of tegen Erdogan zijn.

  • Reuters
    Demonstranten voor het monument op het Taksimplein
  • Reuters
    Militairen houden de wacht op het Taksimplein in Istanbul
  • Reuters
    Turkse politieagenten op het Taksimplein

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl