Militairen blokkeren de toegang tot de Bosporus-brug
NOS Nieuws

Leger Turkije zegt macht te hebben overgenomen

In Turkije heerst chaos en verwarring. Het leger zegt dat het de macht in het land volledig heeft overgenomen. Dat is gedaan "om de grondwettelijke orde, democratie en mensenrechten te herstellen en om ervoor te zorgen dat wetten worden nageleefd". Verder zeggen de coupplegers dat alle internationale verdragen en verplichtingen zullen worden nagekomen.

Maar premier Yildirim bestrijdt dat de coup is geslaagd. Hij zegt dat een deel van het leger geprobeerd heeft een staatsgreep te plegen en heeft opgeroepen tot kalmte. Hij zegt dat veiligheidstroepen doen wat nodig is om de orde te herstellen. Zij die verantwoordelijk zijn, zullen "de hoogste prijs" betalen, zei hij.

President Erdogan heeft via CNN Türk van zich laten horen. Hij riep in een telefoongesprek iedereen op om de straat op te gaan om tegen de coup te protesteren. Hij zou onderweg zijn naar de hoofdstad Ankara, waar het regeringscentrum is. Zijn kantoor laat weten dat hij nog altijd aan de macht is en dat hij veilig is.

Erdogan reageert via Skype op tv

De Turkse staatsomroep TRT zei dat in het hele land een staat van beleg van kracht is. Dat betekent dat militairen het voor het zeggen hebben en alle burgerlijke autoriteiten buitenspel zijn gezet. Op dit moment is de zender niet meer in de lucht.

Volgens sommige media zijn er militairen in het gebouw van de TRT. Vermoedelijk horen ze bij de coupplegers. Een presentator heeft gezegd dat het land op het moment wordt bestuurd door een "vredesraad" die de veiligheid van de bevolking garandeert.

Beelden uit Istanbul

CNN Türk zegt dat er een gijzeling gaande is in het militaire hoofdkwartier in Ankara. Volgens persbureau Anadolou is de chef-staf van het leger een van de gegijzelden. CNN Türk zegt verder dat militairen het hoofdkantoor van de AK-partij, de partij van president Erdogan, zijn binnengedrongen. Bij het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst zijn schoten gehoord.

In Istanbul en Ankara is veel militaire activiteit. Militairen houden het Taksimplein in het centrum van Istanbul bezet. Eerder op de avond was te zien dat de twee bruggen in Istanbul over de Bosporus door militairen met vrachtwagens werden geblokkeerd. In wiens opdracht ze dat deden is niet duidelijk.

  • AFP
    Turkse militairen houden agenten gevangen
  • Miltairen bij de brug over de Bosporus
  • Militairen op straat in Istanbul
  • AFP
    Militairen bij de brug over de Bosporus

Ook zijn er tanks bij het vliegveld Atatürk bij Istanbul. Alle vluchten naar het vliegveld zijn geannuleerd. Verder waren er berichten dat er schoten waren gehoord en dat de politie werd ontwapend door militairen.

Op Twitter zijn beelden geplaatst waarop een helikopter boven Istanbul te zien zou zijn die schoten op een doel op de grond afvuurt.

Ook uit de hoofdstad Ankara kwamen berichten over bewegingen van tanks en straaljagers. De straaljagers vliegen laag over de stad. Volgens Turkse media is het hele politiekorps gemobiliseerd.

Correspondent Bram Vermeulen is in Istanbul en hoorde helikopters vliegen en sirenes afgaan, In eerste instantie werd aan een terreuroefening gedacht, misschien in verband met de gebeurtenissen in Nice. Dat het een poging tot staatsgreep is, heeft de meeste mensen verrast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl