NOS
NOS Nieuws

Dader in Nice had geen banden met terreurgroep, denkt justitie

Justitie in Frankrijk bevestigt dat de dader van de aanslag in Nice Mohamed Lahouaiej Bouhlel is, een 31-jarige Tunesiër die in Frankrijk woonde. Hij was getrouwd, had kinderen en werkte als bezorger-chauffeur, heeft de Franse hoofdaanklager die belast is met terreurzaken bekendgemaakt.

Volgens justitie lijkt het er niet op dat de aanslag het werk is van een islamitische terreurorganisatie. De Franse premier Valls zei in het journaal van de publieke omroep France 2 wel dat Lahouaiej waarschijnlijk banden had met radicaal-islamitische groepen. "Het is een terroristische daad, en we zullen zien welke banden er zijn met terroristische organisaties."

Justitie onderzoekt of Bouhlel een radicale achtergrond had

Er werd al van uitgegaan dat Bouhlel de dader was, omdat zijn identiteitspapieren waren gevonden in de cabine van de vrachtwagen.

Bouhlel reed gisteravond om 22.45 uur op de boulevard van Nice in op het publiek en maakte daarbij zeker 284 slachtoffers. Er werden 84 mensen gedood, onder wie 10 kinderen, en er zijn 200 gewonden, zei de hoofdaanklager. Van hen zijn er 52 zwaargewond, 25 mensen liggen in coma.

Kalasjnikovs en granaat

Politiemensen slaagden erin de rit van Bouhlel te beëindigen, nadat hij ter hoogte van het bekende hotel Le Negresco op drie politiemensen had geschoten. De politie schoot terug en vond Bouhlel daarop dood op de passagiersplaats van de vrachtwagen.

Politie doodt dader aanslag Nice

In de vrachtwagen stonden een fiets en acht lege pallets. In de cabine vond de politie behalve onder meer een rijbewijs ook twee pistolen, twee kalasjnikovs, patronen en een granaat.

Veroordeeld voor verkeersruzie

Bouhlel was bekend bij politie en justitie. In maart dit jaar werd hij veroordeeld omdat hij bij een verkeersruzie geweld had gebruikt.

Hij was niet bekend bij de veiligheidsdiensten als geradicaliseerde moslim en er is ook geen enkele islamitische terreurorganisatie die de verantwoordelijkheid voor deze aanslag heeft opgeëist, benadrukte de Franse hoofdaanklager. Maar de daad beantwoordt wel aan de oproepen van de terreurorganisaties, zei hij.

Het onderzoek van justitie richt zich nu met name op de vraag waar Bouhlel de wapens vandaan had, of hij medestanders had en of hij toch banden had met terreurgroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl