Herbalife

Herbalife moet verdienmodel aanpassen

time icon

Herbalife, verkoper van onder meer vitaminepillen en afslankmiddelen, heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouders om te voorkomen dat ze worden beschuldigd van een piramideconstructie. De Federal Trade Commission doet al jaren onderzoek, maar heeft nu een deal met Herbalife gesloten.

De wereldwijd opererende distributeur moet zijn verdienmodel in de Verenigde Staten aanpassen en 200 miljoen dollar boete betalen als onderdeel van de schikking.

In 2012 kwam de Amerikaanse belegger Bill Ackmann met beschuldigingen dat Herbalife zich schuldig maakt aan een vorm van piramidespel. Het bedrijf heeft zelf geen winkels of verkooppunten maar verkoopt zijn producten via particulieren. Die moeten bepaalde hoeveelheden afnemen en gaan zelf geld verdienen als ze een vastgestelde hoeveelheid bij een volgende klant aan de man weten te brengen.

Herbalife moet die formule nu van de Amerikaanse autoriteiten aanpassen. Minder druk op afnemers om te moeten doorverkopen, en eerlijker prijzen voor die klanten als ze zelf weer Herbalife-producten doorverkopen. De toezichthouder gaat zeven jaar nauwgezet in de gaten houden of het concern zich houdt aan de afspraken.

Nederland

In Nederland heeft Herbalife een hoofdkantoor in Utrecht met 25 medewerkers. In Venray is een distributiecentrum gevestigd waar 260 mensen werken. Het moederconcern is gevestigd op de Kaaiman-eilanden. Na de start van het onderzoek naar Herbalifes verdienmodel huurde het concern onder meer stervoetballer Ronaldo in om het imago op te poetsen. Het aandeel van Herbalife schoot bij opening op Wall Street met bijna 20 procent omhoog.

STER Reclame