1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Vermoorde politica Jo Cox begraven

Honderden mensen hebben hun respect betuigd aan de vermoorde Britse parlementariër Jo Cox, die vorige maand werd vermoord. Ze wordt vandaag begraven in West Yorkshire, waar ze vandaan komt.

De begrafenis zelf is in kleine kring. Er zijn alleen familie en vrienden uitgenodigd. In de plaats Batley hield de begrafenisstoet een paar keer stil, zodat mensen de tijd hadden om hun respect te betuigen. Veel toeschouwers hadden bloemen bij zich. Ook werd er geapplaudisseerd.

In Batley zijn op veel plekken bordjes opgehangen met de tekst "Today I pledge to love like Jo. Far more unites us, than divides us". En via Twitter laten veel mensen onder de hashtag LovelikeJo weten dat ze meeleven met de nabestaanden.

De man van Jo Cox heeft naar aanleiding van de aanslag in Nice, op dezelfde dag als de begrafenis van zijn vrouw, ook gereageerd. Hij zegt dat "Jo ons zou vragen om haat niet met haat te bestrijden, maar dat we samen moeten strijden om niet in het moeras van extremisme te belanden."

De 41-jarige Jo Cox kwam op 16 juni om het leven door messteken en meerdere kogels. Het is niet bekend waarom ze pas een maand later wordt begraven. Een 52-jarige man wordt verdacht van de moord. Hij zit vast; de zaak dient waarschijnlijk in november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl