NOS Nieuws

Korpschef: agenten moeten signalen van corruptie snel melden

Politiechef Erik Akerboom vindt dat agenten elkaar scherp moeten houden en signalen van mogelijke corruptie meteen moeten melden. Hij reageerde op het nieuws dat er voor de tweede keer in een jaar tijd een politiemol is aangehouden.

De politiemol is een 28-jarige agent van de eenheid Den Haag die ervan wordt verdacht informatie te hebben doorgespeeld aan een Marokkaanse drugsbende. Hij zou de leden hebben getipt als de politie bezig was met een zaak over hennepplantages of over drugs-opslagplaatsen, zodat ze hun activiteiten konden verplaatsen.

Volgens Akerboom zijn er per jaar op de 65.000 agenten 1200 incidenten. Dat aantal is stabiel. "Dit soort incidenten komt voor, maar ieder geval is er natuurlijk een te veel." Het is voor de collega's heel vervelend, zei hij in een interview op Radio 1. "Als dit allemaal klopt zal men in de eenheid ook naar elkaar gaan kijken van, ben jij nog wel te vertrouwen. Daarom is het belangrijk dat het gesprek wordt gevoerd, dat signalen worden gemeld, en als er iets niet goed gaat, dat er wordt gereageerd."

Screenen

Na de zaak met politiemol Mark M. heeft de Nationale Politie toegezegd dat 3000 agenten versneld worden gescreend door de AIVD. Het gaat om politiemensen die toegang hebben tot gevoelige informatie. Sinds 1 juli worden agenten pas in hun nieuwe functie geplaatst als ze door de screening zijn gekomen. Akerboom noemt het screenen belangrijk, maar denkt dat het probleem niet alleen met screenen kan worden opgelost.

Over de zaak met de tweede mol wil Akerboom inhoudelijk verder weinig kwijt. Bekend is dat de verdachte van Marokkaanse afkomst is. Akerboom benadrukt dat een corrupte agent wordt aangepakt, ongeacht zijn achtergrond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl