Zelfvertrouwen op het gezicht van Dafne Schippers
NOS Sport

Schippers mikt in Monaco op tijd onder 10,90

Ze is inmiddels een van de grote attracties in de atletiekwereld. Dafne Schippers zet vrijdagavond de volgende stap op weg naar de Olympische Spelen in Rio. De Nederlandse sprintdiva loopt in het prinsdom Monaco bij de tiende wedstrijd uit de Diamond League-serie de 100 meter.

"Tijden zeggen niet zo heel veel, maar ik hoop onder de 10,90 seconden te lopen", blikt ze vooruit naar haar voorlaatste grote wedstrijd voor de Spelen.

Bartoletta

Een week na haar Europese titel in Amsterdam op de 100 meter bindt ze de strijd aan met de Amerikaanse Tianna Bartoletta. Die was dit seizoen sneller dan de Nederlandse. Bartoletta noteerde bij de Amerikaanse trials voor Rio 10,78 seconden en gaat ook naar Rio. Op de 100 meter en als verspringster. Schippers heeft dit jaar 10,83 staan.

"Maar tijden zeggen niet zoveel. De omstandigheden spelen daarbij altijd een rol", zegt Schippers over het duel vrijdagavond. Ook de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown, die vorig jaar vierde werd op de WK in Peking, staat aan de start, evenals de Nederlandse Madiea Ghafoor.

Het Europees record van Christine Arron staat al achttien jaar op 10,73. "Je kunt dat niet plannen. Ik kan niet zeggen: ik ga vandaag een Europees record lopen. Ik wil gewoon snel zijn", zegt Schippers.

Zelfde voorbereiding

Over vier weken moet het allemaal gebeuren voor Schippers. Met de wedstrijden in Monaco en Londen, volgende week vrijdag, werkt ze eigenlijk hetzelfde voorbereidingsprogramma af als vorig jaar voor de WK in Peking. Daar pakte Schippers zilver op de 100 meter en goud op de 200 meter.

Dafne Schippers na haar race in Oslo

"Het is zo'n beetje dezelfde opbouw als vorig jaar", constateert NOS-commentator Léon Haan. "En als de Spelen voor de deur staan, doen de tijden van nu er niet toe. Ze ziet Monaco en Londen als broodnodige opstapjes naar de Spelen. Ze zoekt dezelfde prikkels. Vorig jaar stond ze op de 100 meter achtste op de wereldranglijst voor ze naar Peking ging. Iedereen weet inmiddels wat ze daar deed."

Schippers won de 100 meter bij de EK in 10,90. Een prima tijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De 100 meter is niet al te sterk bezet in Monaco, een gevolg van de Amerikaanse en Jamaicaanse trials die onlangs werden gehouden. "Dan komt niet iedereen naar Europa", zegt Haan.

De atletiekcommentator van de NOS ziet niettemin in Monaco een aantal aantal disciplines die wel een sterk startveld kennen. Zo staan op de 1.500 meter bij de mannen de Brit Mo Farah, Asbel Kiprop en Abdalaati Iguider op de deelnemerslijst.

En natuurlijk is ook Churandy Martina van de partij in Monaco. Hij loopt de 200 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl