George Maduro Wikimedia

De familie van oorlogsheld George Maduro krijgt morgen zijn postuum toegekende Willems-Orde overhandigd. Het is dan de honderdste geboortedag van Maduro. Marco Kroon, ook onderscheiden met de Nederlandse militaire onderscheiding, zal de medaille overdragen. 

De in Curaçao geboren Maduro speelde als Nederlands militair een heldenrol bij de verdediging van Den Haag in het begin van de Tweede Wereldoorlog. Als officier gaf hij leiding aan een eenheid die een villa heroverde, die daarvoor door Duitse parachutisten was veroverd. 

Na de capitulatie dook hij onder en ging in het verzet. Hij werd verraden, opgepakt en overleed in Dachau, vlak voor het einde van de oorlog. In 1946 werd hij voor zijn daden onderscheiden met hoogst mogelijke onderscheiding: de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde 

Ter nagedachtenis aan hun zoon stichtten de ouders van Maduro in 1952 Madurodam in Den Haag. Prinses Beatrix was de eerste burgemeester van het miniatuurstadje. In Madurodam wordt morgen een nieuwe film gepresenteerd over George Maduro, ook wordt er een monument onthuld en verschijnt er een nieuwe biografie.

STER reclame